Dudaković: Tačno je da sam vodio akciju, ali nije tačno da je bilo zločina

Dudaković: Tačno je da sam vodio akciju, ali nije tačno da je bilo zločina


Radiotelevizija Srbije prikazala je u ponedjeljak uveče snimke na kojima se vidi kako komandant 5. korpusa Armije BiH, general Atif Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije Oluja, 16. i 17. septembra 1995. godine. Na snimcima se vide zapaljene kuće, objekti i druga privatna imovina kako gore.

General Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa Armije BiH danas je u Bihaću dopisniku FENA-e i Radioteleviziji Unsko-sanskog kantona, komentarišući novi snimak, kazao da to nije ništa novo od strane srpske Televizije i njihove propagande, te da je riječ o montaži i lažima. “Tačno je da sam ja vodio akciju, ali nije tačno da je bilo zločina, a ako se nešto i desilo, to su bili pojedinačni slučajevi.. Pored tolikih zločina, koje su oni počinili u BiH nad bošnjačkim narodom, toliko objekata koje su srušili i toliko ljudi koje su protjerali, malo je ironično sada one, koji su se branili optuživati za neke zločine, tako da se čovjek upita šta je trebao da čini:

da se predamo i prođemo kao Srebrenica ili da se borimo?”, istakao je general Dudaković.

Prema njegovim riječima, ovo je pokušaj nekog odgovora na Tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore za ratne zločine počinjene u našoj zemlji, kao i na svakodnevno otkrivanje masovnih grobnica ubijenih Bošnjaka, te svakodnevno pisanje i javno svjedočenje o silovanim ženama u BiH, kojim se želi kazati da se to “navodno” radilo i na drugoj strani.

Nekoliko televizija u Srbiji i Republici Srpskoj emitovalo je u petak i video snimak likvidacije Srba i paljenja srpskih kuća u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. augusta 1995. godine, u okviru akcije Oluja. Snimak je dokazni materijal Tužilaštva u Hagu, a na njemu se vidi kako su se pripadnici hrvatske vojne formacije ‘Crne mambe’ i odreda ‘Hamze’ Armije BiH obračunavali sa srpskim vojnicima i civilima.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu o snimku tog zločina i u toku je prikupljanje dodatnih informacija i dokaza o tom slučaju. Vlasti i dio medija u Hrvatskoj, pak negiraju bilo kakvu vezu Hrvatske vojske i ratnih zločina tokom Oluje, tvrdeći da se zločin dogodio u BiH i da su ga počinili pripadnici 505. viteške bužimske brigade.

General Dudaković kazao je da “prebacivanje lopte” u stilu “to je uradila Armija BiH i to je uradila Hrvatska vojska, ovi su krivi, a ovi nisu”, nema smisla i da nadležni organi trebaju utvrditi šta se dešavalo na terenu pojedinačno.

“Mogu samo da kažem da su borci 5. korpusa, posebno Bužimljani, dobri borci i da su podnijeli teret kao nijedna druga jedinica i da je narod Bosanske krajine podnio 1.201 dan u okruženju. I sada nakon insinuiranja nekih zločina, mogu samo da kažem da osjećam gorčinu, jer kada se napadaju naši borci, na taj način napada se i naš narod”, izjavio je general Dudaković.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.