Vozači ( i pješaci) oprez !!

Vozači ( i pješaci) oprez !!


Zbog odluke Parlamenta BiH kojom je dozvoljeno da se novi Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH počne primjenjivati od 8. avgusta nastat će potpuni haos u ovoj oblasti zbog kojeg će ispaštati svi građani BiH, kaže za “Dnevni Avaz” zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Milorad Živković.

Dodaje da će takvo stanje biti rezultat toga što donošenje Zakona nije pratilo i donošenje pravilnika o njegovoj primjeni.

 

Komisija za saobraćaj i komunikacije čiji sam, nažalost, i ja bio član, podržala je novi Zakon, uprkos brojnim propustima i manjkavostima, jer smo dobili obećanje Ministarstva prometa i komunikacija BiH da će 22 pravilnika biti izrađena do početka primjene. No, tek nedavno nam je rečeno da do tada neće biti izrađen nijedan pravilnik. Time je zloupotrijebljeno i izigrano prvo moje, ali i povjerenje cijele Komisije – rekao je Živković.

Inače, kako je dodao, stav Komisije je bio da ukoliko Ministarstvo ne ispoštuje obećanje da će biti dovedeno u pitanje primjenjivanje Zakona.

– Sad nam se dešava da od utorka počinje primjena jedinstvenog zakona u kombinaciji sa nizom različitih pravilnika počev od kantonalnih do entitetskih. Sigurno je da će to dovesti do sukoba između građana i policije. Jer, policajci neće znati koje kazne odrediti za određenu vrstu prekršaja, a vozači će im svakako moći postaviti pitanje po kojim im to pravilnicima kažnjavaju – kaže naš sagovornik.

Nakon saznanja da pravilnici neće biti završeni do 8. avgusta, Živković je Parlamentu predložio da se njegova primjena odgodi do sljedeće godine. No, kako saznajemo, na novi Zakon uloženo je 17 amandmana među kojima je i zahtjev Ministarstva pravde BiH za izmjenu u dijelu koji se odnosi na kaznene odredbe koji je u koliziji s novim Zakonom o prekršajima.

Sve to je bilo dovoljno da se odloži primjena. No, Parlament je odbio taj prijedlog. Parlamentarci nisu upoznati s posljedicama koje će prouzrokovati Zakon, a kako bi i bili kad se nisu upuštali u njegovu materiju, već samo nijemo prihvatali ono što im je stizalo iz Ministarstva – rekao je Živković.

Pravilnici trebaju “zakrpiti” niz rupa koje su ostale u novom Zakonu. Upravo to je, kako tvrdi Živković, i razlog zbog kojeg primjena zakona nije smjela početi dok se ne završe pravilnici.

Naprimjer, nije jasno kako i gdje se planiraju upisivati kazneni bodovi, jer ne postoji pravilnik koji to reguliše. Drugim riječima, to je isto kao da nismo ni uveli bodove, jer čemu njihov smisao kad nema načina evidencije, a time ni mogućnosti da se na ovom osnovu oduzme vozačka dozvola – kazao je Živković.

Tamara Despenić, šef Biroa za informisanje MUP-a RS, kazala je da će policija RS tokom ove nedjelje građanima dijeliti brošure u kojima će biti navedene najvažnije odredbe novog zakona.

“U brošuri će biti izdvojene odredbe zakona koje su najinteresantnije za građane kao što su upotreba mobilnog telefona, visina kazne za konzumiranje alkohola, brzinu i slično”, kazala je ona. Novim zakonom uvedeno je niz novina, a novčane kazne su daleko veće nego ranije. Najniža kazna iznosi 30 KM.

Vozači koji od sutra budu naglo kretali vozilom iz mjesta uz škripu guma i stvaranje buke moraće izdvojiti 40 KM za kaznu. Novim zakonom gornja granica za vozače je 0,3 promila alkohola u krvi, dok osobama mlađim od 21 godinu ili sa vozačkim iskustvom ispod tri godine te profesionalnim vozačima (“C” i “D” kategorija) nije dozvoljeno prisustvo alkohola u krvi.

Kazne za prekoračenje brzine, tehničku neispravnost vozila, vožnju bez vozačke dozvole, vožnju neregistrovanog vozila i slično kreću se od 100 do 300 KM. U slučaju da prilikom takvog prekršaja dođe i do saobraćajne nezgode novčana kazna se izriče od 300 do 1.000 KM.

Kazna od 100 do 300 KM predviđena je i za vozače ili instruktore koji odbiju alko-testiranje ili stručni pregled radi provjere da li se nalaze pod dejstvom droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju da se upotrebljavaju prije i za vrijeme vožnje.

Novčanom kaznom od 50 do 250 KM biće kažnjeni, između ostalog, i vozači koji na zahtjev ovlaštenog lica odbiju da prevezu osobu povrijeđenu u saobraćajnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove, kao i vozači kojima alkohol u krvi bude veći od 0,3. Isto važi i za vozače koji u saobraćaju učestvuju vozilom koje je poslato na tehnički pregled, a on to nije učinio.

Novim zakonom uvedeni su kazneni bodovi koji će biti dodjeljivani za određene prekršaje. Vozači koji u godinu dana prikupe 10 kaznenih poena moraće slušati predavanja iz bezbjednosti saobraćaja, dok će vozači sa prikupljenih 15 poena u jednoj godini morati ponovo polagati vozački ispit.

Novim zakonom zabranjeno je upravljanje vozilom od 23 do pet časova ujutro osobama mlađim od 23 godine bez nadzora vozača starijeg od 25 godina.

Obaveza je i označavanje vozila koja voze mladi vozači s iskustvom do dvije godine. Uvedeno je i da na registarskim tablicama vozila stoji oznaka na kojoj će biti vidljivo do kada vrijedi registracija na tom vozilu.

Gornja dozvoljena granica brzine na autoputu od sutra će biti 130 kilometara na sat, a donja 60.

Za razliku od dosadašnje prakse, policija više neće moći da naplati novčanu kaznu na licu mjesta, već će ona biti naplaćivana putem prekršajnog naloga. Policajac će u nalogu navesti vrstu prekršaja i iznos kazne, te ga predati vozaču koji će u roku od osam dana morati da plati tu kaznu. Za one koji ne plate svoju kaznu u zakonski predviđenim rokovima predviđena je čak i zapljena njihove imovine u visini navedene kazne. Novi zakon je predvidio i uvođenje centralne baze podataka o svim vozačima i vozilima na području BiH, koja će biti dostupna policijskim i drugim agencijama koje sprovode zakone.

Novim zakonom zabranjena je upotreba mobilnog telefona u toku vožnje ukoliko vozač ne posjeduje montiran aparat u vozilu. U slučaju da se vozač ne pridržava ovog pravila, biće kažnjen sa 40 KM. Ista novčana kazna predviđena je i za vozače motocikla i bicikla, kao i osobe koje se voze s njima, a nemaju zaštitnu kacigu.

Vozači će od sutra morati i u toku dana da imaju upaljena kratka svjetla na vozilima, u protivnom moraće platiti kaznu od 30 KM. Vozači i putnici koji se ne budu vezali bezbjednosnim pojasem moraće da plate kaznu od 30 KM. Kaznom od 50 KM biće kažnjeni i pješaci koji na semaforu prelaze ulicu kada nije upaljeno zeleno svjetlo za pješake. Ista kazna slijedi i za pješake koji na putevima gdje postoje obilježeni pješački prelazi prelaze ulicu mimo prelaza.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.