Bush protiv povlačenja izraelskih vojnika iz Libana

Bush protiv povlačenja izraelskih vojnika iz Libana


Američki predsjednik George Bush usprotivio se u ponedjeljak libanskom prijedlogu o hitnom povlačenju izraelskih vojnika s juga Libana, gdje bi se zatim rasporedile libanske i međunarodne snage, smatrajući da bi se time stvorio vakuum koji bi Hezbollahu dozvolio da se ponovo naoruža.

“Želimo da rezolucija ponudi sveobuhvatno i trajno rješenje, kako bi se okončalo nasilje ali i obnovila suverenost Libana”, rekao je predsjednik Bush. Bush je predložio da što prije – u roku od nekoliko dana, bude usvojena rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi bio uspostavljen prekid vatre na Bliskom istoku, kao i da poslije bude donesena rezolucija o razmještanju međunarodnih snaga na jugu Libana koje bi, zajedno s libanskim vojnicima, patrolirale u toj oblasti, naročito duž granice sa Izraelom i Sirijom, javio je Reuters.

Do usvajanja druge rezolucije izraelske trupe ostale bi na libanskoj teritoriji i tako spriječile vakuum koji bi Hezbollah iskoristio da učvrsti svoje redove, istakao je Bush na svom ranču u Crawfordu, u Teksasu na zajedničkoj konferenciji za novinare s državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Izraelski vojnici bi se povukli čim se libanske i međunarodne snage rasporede na jugu Libana, s tim da bi obje strane, i Izrael i Liban, poštovale demarkacionu Plavu liniju, podvukao je američki predsjednik.

Rice je ocijenila da su sukobi na Libanu “razarajući i tragični skup okolnosti i za Liban i za Izrael” i da je veoma važno da prva rezolucija UN-a “utaba put za brzo usvajanje druge rezolucije o međunarodnim snagama”.
Rice je rekla da je o ovoj temi razgovarala s kolegama iz Libana i Izraela. Državna tajnica vjeruje da je prijedlog rezolucije ‘razumni dokument koji će omogućiti kretanje prema naprijed’.

U međuvremenu su libanske vlasti odlučile sinoć da na jug zemlje pošalju 15.000 vojnika nakon povlačenja izraelskih jedinica iza demarkacione linije, saopćio je ministar informacija Gazi Aridi.

Prema sigurnosnim i političkim izvorima, libanska armija je već pozvala rezerviste pred moguće raspoređivanje na jugu.

Hezbollah je objavio da neće poštovati prekid vatre dok izraelski vojnici ne napuste jug Libana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.