11. godišnjica stradanja srebreničkih Bošnjaka


U prisustvu oko 50.000 ljudi juče je u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, na 11. godišnjicu, ukopano 505 identifikovanih srebreničkih Bošnjaka, žrtava genocida.

Za razliku od prethodnih godina, 11. godišnjica zločina u Srebrenici obilježena je bez političkih govora.

 

Dženazi u Potočarima prisustvovala je tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, komandant EUFOR-a čanmarko Kjarini, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, premijer FBiH Ahmet Hadžipašić, potpredsjednik FBiH Desnica Radivojević, delegacija Vlade RS u čijem sastavu su bili ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović i savjetnik predsjednika Vlade RS Miladin Dragičević, ambasadori nekoliko zemalja u BiH…

Oni su minutom ćutanja odali počast svim srebreničkim žrtvama. Nakon himne BiH, izveden je srebrenički inferno, a podne namaz je predvodio tuzlanski muftija Husein efendija Kavazović, dok je dženazu predvodio reis Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić.

Cerić je kazao da je pravda naša sudbina, a istina vjera, te da je “Bosna mjera našeg suživota”.

“Srebrenica je naše more i naša obala spasa. U njoj se svi možemo utopiti, ali u njoj se svi možemo i spasiti”, konstatovao je reis Cerić.

Iako su porodice žrtava koje su juče ukopane u Potočarima pronašle smiraj, jer će napokon znati gdje su pohranjene kosti njihovih najmilijih, jecaji i suze pratili su tabute nošene na rukama Srebreničana do mezarja.

U Potočarima je sahranjeno 489 žrtava u Srebrenici iz jula 1995. godine i 16 njihovih bliskih srodnika koji su nastradali za vrijeme rata u BiH, saopšteno je juče iz Međunarodne komisije za nestale osobe.

U saopštenju se navodi da je do sada identifikovano ukupno 2.636 lica, od 7.789 srebreničkih Bošnjaka za koje su članovi porodica dali uzorke krvi za identifikaciju DNK metodom.

Ajka i Safet Krdžić iz Osmača kod Srebrenice ukopali su juče sina Mevludina (35), koji je, sa još 154 osobe, strijeljan 1996. godine u Cerskoj. Njegovi roditelji su, igrom slučaja, preživjeli logor u Fabrici akumulatora u Potočarima.

“Voljela bih da ga nisam pronašla, jer bih se još nadala da je živ. Prepoznali su ga po garderobi, kada je ekshumiran iz grobnice u blizini Zvornika”, kroz jecaje kaže majka Ajka, prisjećajući se golgote kroz koju su ona i muž prošli u logoru.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u kratkom obraćanju novinarima rekao je da je dženaza još 505 žrtava, pored 1.937 ukopanih od 2003. godine, kada je Memorijalni centar Potočari i zvanično otvoren, prilika da se obeća da će odgovorni za zločine biti privedeni pravdi.

Tihić, je kritikovao što predsjednik RS Dragan Čavić nije posjetio Srebrenicu, bar zbog funkcije koju obavlja.

Ceremonija u Potočarima, na koju su građani stigli u oko 10.000 automobila i 300 autobusa, i pored velike gužve, protekla je bez incidenata. Hitna pomoć imala je pune ruke posla, jer je značajan broj prisutnih, dijelom zbog vrućine, dijelom zbog dubokih emocija, kolabirao.

Iako je općinska vlast u Srebrenici izdala rješenje kojim zabranjuje postavljanje prodajnih štandova u blizini Memorijalnog centra Potočari 11. jula, ta odluka nije ispoštovana.

Osim frižidera sa sladoledima, koji su se mogli vidjeti na svakom koraku, bili su postavljeni štandovi sa sokovima, sendvičima, pitama, a jedan od Srebreničana u kamionu je dovezao voće i povrće, koje je prodavao na vreće.

Glavna haška tužiteljica Karla del Ponte izjavila je da je u Potočare stigla da bi odala počast žrtvama genocida, ali da je ljuta jer je Ratko Mladić i dalje na slobodi.

“Koštunica mi je rekao da će još krajem aprila Mladić biti uhapšen. On hoće da se Mladić sam preda, što se nikad neće desiti”, izjavila je Karla del Ponte.

Ona je još dodala da za drugim najtraženijim haškim optuženikom Radovanom Kradžićem više niko ne traga, te da o njemu nema nikakvih informacija, a da Koštunica u svakom momentu može, ako hoće, uhapsiti Mladića.

Nakon završetka vjerskog obreda, glavna haška tužiteljica sastala se s predstavnicima srebreničkih udruženja porodica i Sulejmanom Tihićem, s kojima je razgovarala o zločinima počinjenim u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić insistirala je na odgovoru kada će spisak svih zločinaca, koji su odgovorni za zbivanja u Srebrenici, biti objavljen. Subašićeva i Tihić su istakli da se izvještaj Komisije Vlade RS o zločinima u Srebrenici krije, uz obrazloženje da je “Del Ponteova stavila embargo na njega”.

“Laž je da nisam dala da se objavi izvještaj. Zašto nije objavljen ne znam”, izjavila je Del Ponteova.

Čelnici iz Srebrenice negodovali su juče jer je Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, prisustvovao dodjeli nagrada za borbu protiv genocida “Srebrenica juli '95”, koja je upriličena preksinoć u Srebrenici.

Silajdžića je pozvao predsjednik Fondacije “Srebrenica-Potočari” Beriz Belkić, iako su u Organizacionom odboru odlučili da ne pozivaju političare.

“Rekli smo da neće biti bilo čije političke promidžbe, Belkić je pomiješao uloge koje obavlja i zato ćemo tražiti njegovu odgovornost”, konstatovao je potpredsjednik SO Srebrenica Sadik Ahmetović.

Silajdžić je izjavio da se ne osjeća nepozvanim, te da je u prvi red došao na poziv reisa Mustafe ef. Cerića.

Belkić je izjavio da ne smatra da je pomiješao funkcije i zloupotrijebio položaj.

“Ponosan sam što je Silajdžić bio, jer ga veoma poštujem. Neka traže moju smjenu”, rekao je Belkić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je juče kako je sav angažman policije RS u organizaciji skupa u Potočarima urodio plodom, te da je ukupna bezbjednosna organizacija protekla bez incidenata.

Po ocjeni prisutnih na obilježavanju godišnjice stradanja u Srebrenici, ovogodišnje obezbjeđenje i organizacija bili su na najboljem nivou do sada.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.