Tadić ne isključuje mogućnost odluke o nezavisnom Kosovu


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak navečer na srbijanskoj televiziji da on, iako cijelo državno vodstvo Srbije insistira na tome da je nezavisnost Kosova neprihvatljivo rješenje, ne može jamčiti da je takvo rješenje isključeno.

“Bilo bi jako opasno kada bi ja kao predsjednik Srbije rekao da je to što mi ne želimo dopustiti nezavisnost i suverenost Kosova dovoljno da Kosovo nikada ne postane nezavisno. Nemam pravo varati građane Srbije”, kazao je Tadić. “Ipak moramo se boriti do posljednjeg trenutka koristeći sva legitimna sredstva koja danas dopušta međunarodna politika”, dodao je.

Tadić je, odgovarajući na pitanja novinara, odbacio mogućnost nekog novog rata u slučaju da se donese odluka o statusu Kosova koja ne bi bila povoljna za Srbiju. “Najveći sigurnosni rizici za Srbiju su na Kosovu i Metohiji, ali građani se ne trebaju bojati da je taj rizik takav da će sutra biti rat”, rekao je Tadić i dodao da Srbija ima mogućnosti za smanjivanje tog rizika.

Tadić je istaknuo i da bi novo traumatiziranje građana Srbije, davanjem nezavisnosti Kosovu, moglo ugroziti euroentuzijazam u državi i duže blokirati proces približavanja EU-u.

Kako je kazao, u toku su dogovori o temama razgovora između Beograda i Prištine koji će se održati 24. jula u Beču te je gotovo sigurno da će tim razgovorima prisustvovati predsjednik i premijer Srbije te premijer Kosova.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.