SP 2006: Italijani prvi finalisti


Nogomtaši Italije prvi su finalisti 18. svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Italijani su polufinalu u Dortmundu u produžetku pobijedili domaću selekciju Njemačke s 2:0 (0:0, 2:0).

Trostruki svjetski prvaci su bili bolji tokom cijelog susreta i uz samo malo više sreće su mogli i ranije da riješe pitanje pobjednika. Znatno bolju igru u prvom poluvremenu Italija nije uspjela da kruniše golom, dok su se domaćini tek u posljednjih deset minuta oslobili pritiska. Manje uzbuđenja je bilo u nastavku susreta. Nijemci su uspeli da uspostave ravnotežu, ali je rezultat u regularnom toku, ipak završen bez golova.

Mnogo bolja igra oba tima prikazana je u produžecima. Gilarnido je u 91. minutu pogodio stativu, Zambrotta minut kasnije prečku, dok je na drugoj strani Podolski u dva navrata ugrozio golmana Buffona.

Minut prije kraja Fabio Groso je uspio da kruniše bolju igru svoje selekcije udarcem iskosa sa desne strane, a samo koji tren kasnije Del Pjiro je krunisao jednostavan kontranapad za veliko slavlje.

U finalu, koje će se igrati u nedjelju, 9. jula u Berlinu, izabranici selektora Marcella Lippija za četvrti naslov svjetskog prvaka sastaće se s pobjednikom drugog polufinalnog para Francuska – Portugal, koji je na programu u srijedu u Muenchenu (21.00 sat).

Stadion Vestfalen u Dortmundu, gledalaca: 65.000, sudije: Benito Archundia, Jose Ramirez (oba Meksiko i Hector Vergara (Kanada).
Strijelci: Grosso (119.), Del Piero (120.).
Njemačka: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Schneider (od 83. Odonkor), Kehl, Ballack, Borowski (od 73. Schweinsteiger), Klose (od 111. Neuville), Podolski.
Italija: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso, Camoranesi (od 91. Iaquinta), Gattuso, Pirlo, Perrotta (od 104. Del Piero), Totti, Toni (od 74. Gilardino).
Žuti kartoni: Borowski, Metzelder; Camoranesi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.