Prijedorski profesori…

Polako se priblizavamo 20. julu i jos jednoj u nizu masovnih dzenaza zrtvama cetnickog genocida na prijedorskoj opstini. Svakako i prilika da ne zaboravimo i da se jos jednom prisjetimo onih koji su bili nasa braca, komsije, prijatelji. Iako se cini poruznim razdvajati ili velicati neke sehide, ipak bi se ovaj put osvranuo na one koji su svojim djelom ostavili snazan pecat u razvoje bosnjacke i ine svijesti.

Znam da je bosansku zemlju krvlju natopila bosanska sirotinja, koja  ili nije imala 500 maraka da “hrabro” kao ja utece preko Save u Nedodjiju ili je imala previse gorstackoga ponosa i nije svoju muku i svoje ognjiste zeljela prepustiti zulumcaru i katilu.

Bogu su svi jednako mili,a meni ostaje u amanet da zabiljezim par rijeci o prijedorskim profesorima koji su kao i ljekari, pravnici, policajci gotovo svi svojom glavom platili velicinu svoga djela. Zato po abecedi skromno novinarsko podsjecanje na one koji su nas nekada ucili da budemo pametni, razumni, pismeni, kulturni, dostojanstveni i hrabri. Jednom nas nisu ucili: DA MRZIMO i zato im neizmjerno hvala. BENIC  LATIF (rodjen 1944. u Sanskom Mostu – ubijen u Omarskoj). Na prijedorskoj gimnaziji predavao fiziku.

CRNIC  UZEIR (1937. Kozarusa – Vlasic) predavao strucne premete na mjesovitoj skoli

CRNKIC  HUSEIN (1945. Skucani Vakuf – Omarska) predavao matematiku na gimnaziji

CEHAJIC  MUHAMED (1938. Sanski Most – Omarska) predavao materni jezik na gimnaziji, mene naucio zasto je Mesa Selimovic najbolji knjizevnik u istoriji i pomogao mi da lakse razumijem sebe i svoje korijene. Ubijen kao gradonacelnik Prijedora u logoru Omarska .

HAMZIC MERSUD (1947. Gorica-Slovenija- Hambarine) ako me sjecanje dobro sluzi predavao strucne predmete na elektro-masinskoj skoli.

HERGIC  BESIM (1954 Prijedor – Omarska) predavao strucne premete na ekonmsko-ugostiteljskoj skoli i bio jako omiljen kod ucenika zbog svoga vedrog duha.

KULENOVIC  HIDAJET (1936. Bosanski Petrovac-Prijedor) najveci gospodin medju prijedorskim intelektualcima,pa i onda kada je obnasao visoke komunisticke funkcije cinio jet o sa stilom i manirom odmjerena dzentlmena. Predavao njemacki jezik na ekonomskoj skoli.

MUJAKIC  FIKRET ( 1948. Kozarac – Omarska) Mi djaci gimnazije zvali smog a “Sicer” jer je bio jako strog,ali izuzetno pravedan,vrstan hemicar.

MUSIC  ILIJAZ (1951. Carakovo – Prijedor) izuzetno vrijedan i sposoban inzenjer,jedan od osnivaca SDA u Prijedoru,nije srpskoj bandi od prvog dana davao pardona ili ustupaka.

PERETIN IVICA (1953. Prijedor – Prijedor) professor muzike na prijedorskoj Muzickoj skoli. Vrstan muzicar i zabavljac dijete u dusi,u svojoj djecackoj naivnosti nakon povratka iz logora Omarska na prijedorski asfalt u augustu 1992 godine, isti dan otisao pred jedan kafic da sa “svojom rajom” popije pivo. Pred ocima “ njegove srpske raje” i muzicara Rajka Balabana i Nikole Vujasinovica nozem ga iskasapio prijedorski krvnik Kolar.

PUSKAR  ABDULAH (1946. Prijedor – Omarska) krsna momcina,vrsni matematicar,imao je hrabrosti javno i otvoreno srpskim bojovnicima u oci reci sta misli o Milosevicevoj politici.Svjedoci kazu da je do zadnjeg daha imao petlju da zivotinjama u Omarskoj cita lekciju.

TADZIC  MUSTAFA( 1945. Kozarac – Omarska) professor fizickog vaspitanja i odgoja u srednjskolskom centru,jedan od osnivaca SDA u Kozarcu,nevjerovatno hrabar,kazu da je umro u mukama od teskih mucenja u Omarskoj.

Ovoj grupi dodao bih i pokojnog ADOLFA  DADU ZECA, koji je umro samo nekoliko mjeseci od izlaska iz logora Omarska .Predavao je fizicko na ekonomskoj skoli i odgojio sjajne generacije prijedorskih rukometasa.

Naravno da ovim mucenicima na putu u nezaborav treba dodati i ubijene ucitelje, koji su za mene vazniji nego professori, jer prave prve pedagoske korake sa djecom.

MAHMULJIN  VELIDA ( 1948 Prijedor – Omarska)

MEDUNJANIN  BECIR (1943 Plav-Crna Gora-Omarska)

MEDUNJANIN SADETA (1944 Banjaluka- Omarska)

NADAREVIC  EKREM (1959 Brezicani – Keraterm)

Izvinjavam se svima, ako sam na neke professore ili ucitelje zaboravio ili ako sam o nekima manje a o nekima vise pisao. Ja nisam statisticar, pisem onako kako sam te ljude poznavao ili sto sam od drugih o njima cuo. Svi su mi beskrajno dragi, jer su kao bosnjacka sirotinja u teska vermena srpsko-koministicke dominacije stekli vrsno obrazovanje i pravili iskorake u razvoju Bosnjacke svijesti.

Zato bivsi ucenici ovih bisera nasega i Vasega uma, ne propustite priliku kada ljetos budete u zavicaju, otici na mezar ovim mucenicima ili na dzenazu onima koji su tek sada identifikovani.  Ne zaboravite ko vas je ucio slova, brojeve, fine manire, cascu i postovanju. 

Duzni ste im to kao i roditeljima koji su vas odhranili. Ne zaboravite  da je znanje najvece ljudsko bogatstvo,jer tek sad se to vidi,kad nasa Bosna i pored toga sto kroz razne forme ima gomilu novaca,zbog primitivizma i neobrazovanosti nije u stanju pokrenuti normalnu prizvodnju,iskorijeniti korupciju i mito,jer su oni direktan proizvod nepismenosti.

Ako ti Bosnjace,ovaj poziv na svakodnevno ucenje nije dovoljan,evo jos jedne jezive statistike : u ratu protiv srpske okupacije Slovenci su imali 1000 zrtava,Hrvati 15000 a mi Bosniaci 150 000. Razmisli zemljace ZASTO?

Uz halal zbog prijekih rijeci selam svima i rahmet nasim profesorima   

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.