KOZARAČKI PIKNIK ”“ 2006 ČIKAGO


Piše: Sade Alić


Kada smo prošle godine pisali o Kozaračkom Pikniku, mnogi su nam zamjerili što smo naglasili „da su Kozarčani najbolji ljudi“, kako ko, možda su u pravu ali sa ovogodišnjim piknikom ili po našem teferiču, pokazali smo da smo zaista vrijedan, organizovan i uspješan narod, koji voli svoj Kozarac, svoju Bosnu i kada hoćemo, odazivamo se u maksimalnom broju na sve humanitrne akcije bilo za pomoći našem Kozarcu ili bilo kome kome je potrebna pomoć. Tako i na ovom teferiču koji je promašio sva očekivanja.

Već u ranim jutarnjim satima, organizatori teferiča ili bolje rečeno Odbor Udruženja Kozarčana u sastavu: Osman, Kamber, Edin, Ekrem, Sabaheta, Munira, Refik, Fehim Zijad, Sulejman, Zilhad, Muhamed, Admir Emir, Sade… počeli su sa pripremama ali kiša je dobro zabrinula organizatore. Na trenutke prestane a onda udari svom žestinom. Zabrinutim pogledima vidjeli smo mnoge posjetioce kako u autima samo prolaze jer zbog kiše nemogu ni prići mjestu za održavanje teferiča. Uzdajući se u Božiju pomoć mi smo nastavljali sa pripremama i hvala Bogu kiša oko 11:30 ujutro prestaje i sunce se stidljivo pojavljuje kao da najvaljuje da kiše više biti neće. U međuvremenu telefoni zvone na sve strane sa pitanjima dali će uopšte biti teferič, dobijaju potvrdan odgovor i Kozarčani ali i naši sugrađani i svih dijelova BiH počinju polahko dolaziti.
Oko 1:00 sat poslijepodne počinjemo sa programom kojeg vode Munira Fazlić i Sade Alić najavljujući bogat program i dobrodošlicu svim gostima kojih je ovaj put bilo iz svih krajeva USA od Floride, Grand Rapidsa, Detroida, Hjustona koji su udaljeni stotinama milja od Čikaga. Pokušavamo uspostaviti internet konekciju da bi prenosili teferič direktno preko kozarac.ba ali nikako ne uspjevamo, valjda zbog vremena i udaljenosti od prijemnika vairless nije mogao uspostaviti vezu. Žao nam je zbog toga jer smo dobijali pozive i iz Amerike da očekuju da se krene sa prenosom teferiča. Mi smo iskoristili priliku i predstavili našu kozaračku stranicu koja nas spaja širom svijeta.

Neobično nam je drago da smo imali goste iz drugih krajeva USA kao što su: Sanel Fazlić, Nihad Jakupović, Esad Grudić, Emir Kahrimanović, Safet – Sajo Alić, braća Melkići, Čupo iz Kevljana, Idriz Alagić i još mnogi drugi, neka nam halale što ih ne spominjemo sviju ovdje.

Domaćini su imali priliku popričati sa svim gostima o boljoj povezanosti Kozarčana širom USA da se osnuju ogranci Udruženja Kozarčana i da u sljedećim projektima učestvujemo svi skupa ma gdje se nalazili..


Muzičari su perfektno odradili svoj dio posla a bili su tu i specijalni gosti iz BiH, stari bračni par Hadžići koji su izveli nekoliko dobrih sevdalinki, bio je tu i naš Kozarački sazlija Mirsad Zulić koji u svojim pjesmama spominje Kozarac. Naši najmlađi su odigrali par veoma zapaženih fudbalskih utakmica i mišljenja smo da će, jednog dana, naši mališani i odavde zaigrati kako u dresovima fudbalskog tima Kozarac u Čikagu tako i za našu domovinu, jer se vidi da imaju talenta. Izostajali nisu ni odrasli koji su se dobro oznojili igrajući fudbal i riješavajući se viška kalorija.

Specijalni gost, koji je zbog ovog teferiča proveo više od mjesec dana u Americi, bio je naš legendarni komadant 17. Viteške Krajiške Brigade Armije R. BiH te komadant 5. Korpusa Armije BiH general Fikret Čuskić. Kako ga Munira najavi komadant Čuskić nije bio samo komadant Krajišnicima u Travniku nego i otac sviju nas koji se nađosmo kao pripadnici Armije Republike BiH. Poslije zapaženog obraćanja svim prisutnima komadant je načeo tortu (koju je donirala Emira Jakupović) na kojoj je velikim slovima pisalo „Kozarački Piknik – 2006“. O komadantu i njegovom boravku u USA opširno pisaćemo jednom drugom prilikom.


Najveći uspjeh teferiča je da smo imali dosta gostiju i da smo uspjeli iskupiti naše Kozarčane i sve Bosance i Hercegovce bez neke velike medijske pažnje i reklamiranja. Na teferiču je bilo prisutno preko 1.000 osoba, ovo možemo sa sigurnošću reći jer je naš Kamber Hadžić, servirajući hranu pažljivo pratio koliki je broj prisutnih.

Eto dragi naši ovo je bio kratak osvrt na Kozaraki Piknik 2006, mislimo da će vam fotografije prenijeti više kako je to sve izgledalo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.