Beograd — Javnost bivše SFRJ treba da zna za nepobitno utvrđene činjenice na suđenjima u Haškom tribunalu, poručeno sa skupa u Beogradu.

U suprotnom bi istina i glas žrtava ostali samo u sudnici, rečeno je u Beogradu na konferenciji “Prijedor 1992: Van osnovane sumnje”. Saznanje o zločinima, suočavanje sa odgovornošću i priznanje patnji žrtava, uslovi su da se takva strašna dela više ne ponove, rekla je šefica odeljenja OEBS-a za vladavinu zakona i ljudska prava Rut van Rijn.

Skup u Sava centru počeo je minutom ćutanja kako bi se odala pošta žrtvama u Prijedoru i okolnim mestima. Portparolka Haškog tribunala Aleksandra Milenov rekla je da je taj sud van svake osnovane sumnje ustanovio da zločini u Prijedoru nisu bili slučajni događaji, kao tužna posledica rata, već da su bili deo osmišljene kampanje zločina kako bi se Muslimani isterali iz Prijedora 1992. godine.

U osvrtu na snimak zatočenika iz logora “Omarska”, koji je u srpskoj javnosti često osporavan, ona je rekla da je svet upravo putem tog snimka saznao za užasne zločine u tom delu BiH. Dodala je da u više sudskih postupaka dokazana njegova autentičnost, tako da je snimak uvršćen i u dokazni materijal. Zahvalivši potpredsednici vlade Srbije Ivani Dulić-Marković na učešću, Milenova je rekla da je krajnje vreme da srpska vlada stane odlučno na stranu žrtve i na stranu pravde. “Srbija ne može da promeni prošlost, ali može da promeni svoj stav prema prošlosti. Time će pokazati svetu svoju moralnu jačinu”, dodala je portparolka Tribunala.

Ivana Dulić-Marković je rekla da je na skup došla kako bi podržala praksu poštovanja sudskih odluka i žrtava. Pozivajući se na teze koje je nemački filozof Karl Jaspers izneo u knjizi “Pitanje krivice”, ona je rekla da moralni propusti čine osnovu iz koje se rađaju politicka krivica i zločin.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da među političkim elitama i u institucijama u Srbiji ne postoji svest da svaka nova vlast mora da preuzme odgovornost za nedela prethodne, bez obzira što se svi zločini pripisuju ranijem režimu Slobodna Miloševića. Na taj način, dodala je, stvaraju se instrumenti kojima se nova vlast odnosi prema prošlosti, pre svega zbog vladavine prava i davanja garancija da se zločini prethodne vlasti neće ponoviti.

Kandićeva je posebno istakla da je bivša JNA odigrala značajnu ulogu u etničkom čišćenju opštine Prijedor i da se na primeru tog grada videlo da je vojska bila u funkciji politike iz Srbije. “Hoću da verujem da će doći to vreme ozbiljnog preispitivanja, kada će bosanski Srbi shvatiti da sve što je došlo, sve što je prihvaćeno u Bosni od strane bosanskih Srba, jeste došlo iz Srbije”, rekla je Nataša Kandić.

Na jednodnevnoj konferenciji, koju organizuje Fond za humanitarno pravo, biće predstavljeni nalazi istražitelja i sudske odluke Tribunala, a predviđeno je da se učesnicima obrate i žrtve.

Za zločine u opštini Prijedor i logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, Haški tribunal je optužio 30 osoba, od kojih je desetak, među kojima su visoki zvaničnici te opštine i Republike Srpske, pravosnažno osuđeno na višegodišnje kazne zatvora.

Prenosi B92

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.