Trojka troši kao luda


Nebrojeno puta pisalo se o rasipništvu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. No, rasipnu trojku ništa ne pogađa, pa nastavljaju trošiti novac bez da ikome moraju išta pravdati.

Nakon što je revizorski izvještaj za 2004. godinu pokazao napredak u potrošnji javnog novca, Predsjedništvo BiH nastavilo je s rasipništvom i u 2005. godini.

 

Ovakav zaključak može se izvući iz revizorskog izvještaja o poslovanju Predsjedništva BiH u 2005. godini, u kojem revizori kao osnovne primjedbe ponovo navode slabe interne kontrole, nedefiniranost upravljanja i rukovođenja i nepoštivanje procedura javnih nabavki.

Potrošeno više od stotinu tona nafte

Od 6,2 milijuna KM, što je bio ukupan proračun Predsjedništva BiH za 2005. godinu, 1,5 milijuna KM potrošeno je na putne troškove, gorivo, održavanje vozila, troškove reprezentacije, plaćanje telefonskih računa i stručnog usavršavanja uposlenih.

Prema revizorskom izvještaju, za održavanje voznog parka Predsjedništva BiH i nabavku goriva u 2005. godini potrošeno je 365.622 KM, što govori da je u ovoj instituciji za godinu potrošeno više od stotinu tona nafte, pišu Nezavisne novine.

Visoki troškovi putovanja

“U kabinetima se vrši izdavanje odobrenja, a u Odjeljenju za logistiku se evidentira utrošak goriva tek po pristizanju računa. Gotovinske isplate za gorivo tijekom službenih putovanja se evidentiraju, ne dostavlja se izvještaj o pređenoj kilometraži”, navode revizori.

Ističu kako je za putne troškove Predsjedništvo BiH u 2005. godini potrošilo 773.554 KM, a samo za putovanje u Dayton na proslavu 10 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma potrošili su 96.621 KM. Nalazi revizora pokazuju da visoke troškove putovanja i dalje prati loša evidencija putnih naloga.

Ne zna se koliko je tko uzeo

“Radi se o tome da se evidencija putnih naloga nije pravila u momentu izdavanja, nego se evidencija formira tek nakon donošenja naloga za pravdanje, odnosno post festum, što po mišljenju revizije nije uredna i ažurna evidencija”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su primijetili da nije dobra evidencija podignutih akontacija, jer se u Glavnoj knjizi ne može utvrditi koliko je tko podigao putnih akontacija, jer se ona evidentira na kabinete, a ne osobno.

Iako je donesena interna odluka u Predsjedništvu koja bi trebalo da regulira troškove reprezentacije, revizori smatraju da ona nije precizna, te da se ne zna kome je i koliko dozvoljeno da troši, niti što spada u reprezentaciju. Na ovu stavku u Predsjedništvu je u 2005. godini potrošeno blizu 195.000 KM.

Neograničeni mobiteli

Za troškove mobilnih telefona zaposleni u Predsjedništvu iz proračuna su potrošili 128.844 KM, a revizori im zamjeraju da ne plaćaju prekoračenja računa, te da pojedinci sami sebi donose odluke o opravdanosti prekoračenja potrošnje. Iako ne postoji program stručnog usavršavanja u Predsjedništvu BiH, revizori su zabilježili da je u ovu namjenu potrošeno 12.852 KM.

Za proslavu Daytona 200.000 KM

U revizorskom izvještaju navodi se da Predsjedništvo BiH na početku 2005. godine nije planiralo izdvajanja iz proračuna za proslavu desetogodišnjice Daytonskog sporazuma. Novac je osiguran tako što je prebačen od Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje su planirali 200.000 KM za ovu namjenu.

Nezavisne navode kako je Predsjedništvo BiH od toga potrošilo 96 posto, ili 192.226 KM. Revizori navode da je na putne troškove delegacija potrošena 96.621 KM. Za izložbu fotografija u prostorijama bh. parlamenta potrošeno je 26.276 KM, a svečanost u zapovjedništvu NATO-a u Butmiru koštala je 21.000 KM.

Za znanstveni skup u Mostaru izdvojeno je 38.046 KM, o čemu nema dokumentacije o pravdanju troškova, već samo pisani izvještaj.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.