Masoni ne daju cijepati BiH?


Protiv raspisivanja referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz BiH, koje je prvi u svojoj kolumni spomenuo bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj William Montgomery, a njime licitiraju dužnosnici RS-a, ustali su masoni iz srpskog naroda, koji zajedno s masonima iz reda bošnjačkog, hrvatskog i židovskog naroda čine poslije 60 godina stanke obnovljenu Veliku masonsku ložu Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da članovi reaktivirane Velike masonske lože u BiH čine osobe koji su u društvenoj hijerarhiji visokopozicionirani, mišljenje velikih zidara iz reda srpskog naroda sigurno ima velik utjecaj i na bitne političke i gospodarske odluke koje se donose u BiH, piše Večernji list.

 

U poruci Velikog majstora Velike zidarske lože BiH, koja je objavljena na njihovim službenim Internetskim stranicama, uz ostalo stoji: da masonski lanac u BiH povezuje osobe visokog morala, časne i poštene slobodnomisleće tolerantne ljude svih nacionalnosti i religijskih uvjerenja, koji su lojalni svojoj domovini BiH, bili oni Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili Židovi.

“Mi smo odani našoj zemlji bogatoj multietničkim naslijeđem”, zaključuje u svojoj poruci anonimni predstavnik Velike masonske lože BiH. Povratak bh masona dogodio se pod patronatom Velike lože Austrije.

Otvaranje javnosti

Još 1999. godine, uz njihovu pomoć i pomoć Velike lože Slovenije, uspostavljena je takozvana deputantska lože Lux Bosniae. Pet godina kasnije iste lože uspostavile su masonsku ložu Ivo Andrić, a nekoliko mjeseci kasnije samo austrijska loža pomogla je formiranje masonske lože Veritas. Te tri lože bile su nacionalnog karaktera – bošnjačka, hrvatska i srpska, da bi se ujedinjenjem pretvorile u državnu Veliku ložu BiH.

U nastojanju da po ugledu na svoje kolege iz Hrvatske, Srbije ili Crne Gore demistificiraju rad masona u BiH, oni su izradili Internetsku stranicu na kojoj planiraju objavljivati službene stavove o svim društvenim događanjima u BiH. Intencija Slobodnog zidarstva je otvaranje za javnost, čime žele prekinuti dugogodišnju povijesnu praksu da djeluju u strogoj tajnosti, bez rasprava u medijima i društvu.

Najbosanskija institucija

Iako još ne žele javno istupati niti odati identitet svojih članova, iz Velike Lože BiH poručuju da zasad rade na duhovnom razvoju svojih članova, i smatraju se jednom od najbosanskijih institucija društva, koje ima i nacionalnu i regionalnu ravnopravnu strukturu svojih članova, po predratnom ključu, 4:3:2, a i djeluju na cijelom području BiH.
Ujedinjeni masoni zbog toga će u budućnosti reagirati i na odluke kao što su politički ustroj države i gospodarska politika, u kojoj su njihovi članovi ponajviše infiltrirani. Iako tvrde da nisu tajno udruženje, i dalje kriju imena svojih članova.

Tko su članovi?

Po tvrdnjama sarajevskog tjednika Start, koje prenosi Večernjak, nagađa se da su članovi Masonske lože u BiH Jakob Finci, Adil Zulfikarpašić, Mladen Ivanić, Nijaz Duraković, direktori velikih poduzeća kao što je Mijo Brajković, Šefik Lojo, Edin Arslanagić, pa i predsjednik Helsinškog komiteta RS Branko Todorović.
Činjenica je da masonima pripadaju uglavnom ljudi iz elitnijih profesija kao što su liječnici, odvjetnici, profesori, znanstvenici…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.