Asteroid se približava Zemlji


Asteroid kojeg su prije dvije godine otkrili naučnici opservatorije Tehnološkog instituta iz Massachussetsa približava se danas našoj planeti, ali je ne može ugroziti, saopćili su američki astronomi.

Nebesko tijelo pripada “grupi Apolona”, kosmičkim tijelima koja presjecaju Zemljinu orbitu. Prečnik tijela, prema ocjeni stručnjaka, iznosi više od 900 metara. Asteroid će proći pored Zemlje na rastojanju od 400.000 kilometara, slično udaljenosti Mjeseca od Zemlje (najbliže rastojanje Mneseca od Zemlje iznosi 363.300 kilometara, a više najdalje 405.500 kilometara).

Pri pogodnim vremenskim uvjetima kosmičko tijelo moći će da se vidi jačim optičkim sredstvima, saopćavaju stručnajci, prenijela je agencija Itar Tass.

Iako asteroid ne predstavlja realnu opasnost za našu planetu, specijalisti ga ubrajaju u red “potencijalno opasnih”, jer presijecaju orbitu naše planete i teoretski imaju šansu da se nekada s njom sudare.

Takvih asteroida je gotovo 800. Asteroid koji se danas približava Zemlji smatran je najopasnijim od njih. No poslije preciznog mjerenja orbite ispostavilo se da u naredna dva milenija asteroid ne može ugroziti Zemlju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.