Ukidanje viza kroz “zemlje Schengena” za strance u Svicarskoj


Nakon sto je EU priznala papire za boravak u Svicarskoj, uskoro ce oko pola miliona stranaca koja se nalazi u ovoj zemlji moci jednostavno bez viza prolaziti kroz zemlje Schengena…

Ova odluka koja je donesena u Luxemburgu 14. juna ce biti potpisana u Strassburgu, nakog cega ce biti publicirana u listu odluka EU komisije. Po zakonu odluka stupa na snagu 20 dana poslije publikacije. Ako sve bude islo kako treba, to znaci da ce ova odluka stupiti na snagu 06. Jula.

Do sada su stranci i strankinje (Ausländeri), koji nisu iz EU-zemalja, morali da bi prosli kroz zemlje sa Schengenskim sporazumom, predati zahtjev za vizu. Ovo je bilo veliko opterecenje za ambasade u Svicarskoj, a osobe koje su vadile ove papire su placale velike sume novca. Prije svega dvije organizacije su postigle da se olaksa ovaj rezim: sindikat UNIA i Forum za Integraciju (FIMM):

Ova odluka je potpisana od EU i Svicarske / Lichtensteina i mora se postovati od svih zemalja u Schengenu.

Prolaz kroz ove zemlje sa papirima (B, C) vazi max. 5 dana kroz ove zemlje. Ovo je samo privremena solucija dok na snagu ne stupi dogovoreni sporazum Schengen / Dublin.

Vise informacija u iducem broju SwissBiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.