Trojica osuđena na 36 godina zatvora


Sudsko vijeće banjolučkog Okružnog suda proglasilo je juče krivim Željka Bulatovića (46), Sinišu Teodorovića (35) i Zorana Gajića (42), optužene za ratni zločin protiv civila na Manjači 1992. godine, te ih osudilo na ukupno 36 godina zatvora.

Bulatoviću je Sudsko vijeće izreklo kaznu zavora u trajanju od 14 godina, Teodoroviću kaznu zatvora od 12, dok je Gajić osuđen na deset godina zatvora.

 

Trojici optuženih je u kaznu uračunato i vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru od 14. decembra 2005. godine.

Dragan Barjaktarević (33), Radenko Vučenović (42) i Miodrag Topić (33), koji su se nalazili na optužnici za isto krivično djelo, juče su zbog nedostatka dokaza oslobođeni.

Bulatović, Teodorović i Gajić proglašeni su krivim da su “od početka juna do početka avgusta 1992. godine kao stražari i pripadnici Vojne policije 1. Krajiškog korpusa Vojske RS u logoru na Manjači mučili i psihički zlostavljali zatvorenike koji su većinom bili nesrpsko stanovništvo sa područja Ključa, Sanskog Mosta i Prijedora”.

Njih trojica su proglašeni krivim i da su u noći 28/29. jula 1992. godine nakon mučenja ubili logoraše Omera Filipovića i Esada Bendera.

Želimir Lepir, predsjednik Sudskog vijeća, istakao je u obrazloženju presude da je Tužilaštvo za trojicu optuženih uspjelo dokazati krivicu koja je utemeljena kako na vjerodostojnim izjavama svjedoka tako i na objektivnim dokazima.

“Za Barjaktarevića, Vučenovića i Topića nije bilo dokaza tako da ih je Sudsko vijeće oslobodilo optužnice”, kazao je Lepir.

Predsjednik Sudskog vijeća naveo je kako sud nije mogao prihvatiti tezu odbrane da je na Manjači postojalo više “Zorana” i “Siniša”, odnosno da je neko drugi počinio mučenja, a ne optuženi jer su, kako je rekao Lepir, “brojni svjedoci prepoznali upravo glasove optuženih”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.