RS se ne može odvojiti od BiH


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling rekao je juče posle odvojenih sastanaka s visokim državnim funkcionerima Srbije da je crnogorski referendum specijalan slučaj koji se tiče ustrojstva bivše Jugoslavije, koji se ne može uporediti s drugim regijama u državama regiona.

On je novinarima posle sastanaka iza zatvorenih vrata sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, i ministrom inostranih poslova SCG Vukom Draškovićem rekao da “ne postoji istorijska RS, već da je to kreacija iz Dejtona”.

 

“U Dejtonskom sporazumu ne postoji pravilo za odvajanje i uništenje BiH, odnosno odvajanje RS od nje”, naglasio je Švarc-Šiling.

Upitan da li će sugerisati političkim liderima RS da odustanu od ideje raspisivanja i sprovođenja referenduma po ugledu na crnogorski, Švarc-Šiling je odgovorio da on ne vidi ideje, već samo pojedinačne izjave koje mogu da budu tumačene na različite načine.

“Kod većine političara nema tih spekulacija”, precizirao je on.

Iz Kabineta Vojislava Koštunice je saopšteno da je premijer Srbije ukazao na važnost očuvanja i poštovanja Dejtonskog sporazuma koji garantuje stabilnost BiH i da entiteti predstavljaju temelj sporazuma.

“U razgovoru je ukazano i na potrebu jačanja ekonomskih veza Srbije i BiH, a u tom kontekstu istaknut je značaj realizovanja jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu kroz Sporazum srednjoevropske zone slobodne trgovine”, navedeno je u saopštenju iz Koštuničinog kabineta.

Informativna služba predsednika Srbije navela je da je Boris Tadić tokom prvog zvaničnog susreta sa Švarc-Šilingom, istakao da su dobri odnosi u regionu, a posebno odnosi Srbije i BiH, jedan od prioriteta politike zvaničnog Beograda.

“Ponovljeno je da je za evropsku budućnost BiH, kao i za regionalnu političku stabilnost, veoma važan princip konsenzusa sva tri ravnopravna naroda u BiH i u tom smislu Tadić je podržao sve demokratske procese zasnovane na tom principu”, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

Visoki predstavnik u BiH upoznao je šefa diplomatije SCG s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH, s naglaskom na promene Ustava i reformu policijskih snaga, a ministar Drašković je istakao da je region zapadnog Balkana u osetljivoj fazi i da su moguća dva puta.

“Jedan put je evropeizacija Balkana, a drugi kosovizacija Balkana i Evrope. Zato je neophodno striktno poštovanje principa nemenjanja postojećih državnih granica”, rekao je Drašković.

Švarc-Šiling je sagovornike ponovo upozorio i na neophodnost saradnje s Haškim tribunalom i ispunjenje međunarodnih obaveza Srbije u vezi s tim pitanjem.

Švarc-Šiling je obišao i beogradsku Sabornu crkvu, a u Patrijaršijskom dvoru razgovarao je s Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom.

Patrijarh Pavle je naglasio da “odnosi prema svim narodima treba da budu isti, jer svi ljudi na svetu imaju pravo na miran i dostojanstven život”.

“U višenacionalnim sredinama ima ljudskih problema, ali se oni rešavaju veoma brzo i lako ako se svi ponašaju kako priliči svakom čoveku”, rekao je patrijarh Pavle.

Švarc-Šiling je istakao važnost uloge crkava i verskih zajednica u rešavanju probelma u multietničkom društvu i njenih lidera koji su, kako je kazao, dužni da svoje vernike upućuju na poštovanje morala, pravde i mira.

Govoreći o neophodnosti donošenja zakona o vraćanju crkvene imovine, koji u BiH još nije usvojen, Švarc-Šiling je rekao da će se posebno založiti da oduzeta zgrada Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Sarajevu, koja je bila u vlasništvu Mitropolije dabrobosanske SPC, bude vraćena vlasniku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.