Srpsko jedinstvo u destruktivnosti


Politički život u našoj zemlji u posljednje vrijeme snažno je obilježen jednom, po opstojnost države BiH, vrlo opasnom tendencijom: topljenjem razlika u djelovanju stranaka koje, prvenstveno, predstavljaju srpske političke interese.

Više je nego sigurno da na djelu imamo srpsko jedinstvo u destrukciji. Zašto?

 

Prvo, ne tako davno, sjednicu Zastupničkog doma Državnog parlamenta napustili su svi zastupnici iz reda srpskog naroda. I radikal Mirko Blagojević, i Dodikovi socijaldemokrati, i Ivanićevi demokrati i Čavićevi nacionalisti. Svi do zadnjeg. Time je blokiran rad ovog državnog tijela vlasti.

Primjer drugi: Dodikove nebuloze o organiziranju referenduma za otcjepljenje RS iz BiH nijedan stranački prvak iz reda srpskog naroda nije osudio. Naprotiv. Ili šutnjom ili kakvim nesuvislim saopštenjem za javnost, besmislenu ideju vođe SNSD-a podržali su i Čavić i Ivanić. U cijelu priču uključile su se i nevladine organizacije i udruženja koja podržavaju Dodikovu ideju o referendumu i još tvrde kako treba “i Srbima omogućiti da se izjasne kakvu državu žele”.

A zaboravljaju da su se već izjasnili. I to blokadom rada Zastupničkog doma BiH te pričama o otcjepljenju RS. Dakle, politički predstavnici srpskog naroda kazali su da neće državu BiH.

Na kraju, Borislav Paravac jučer je razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova. Razgovarao je u Sarajevu. Time je pružio priliku da njegovi gosti u bh. glavnom gradu iznesu stajalište o “sudbinskoj povezanosti statusa i pozicije Kosova i BiH, odnosno RS”. Što će reći, ako Kosovo postane nezavisna država – a samo je pitanje mjeseci kad će ono doista to i biti – onda bi i RS morala imati isti status.

Tako su sve stranke s prostora RS, u manje od sedam dana, bh. javnosti dale tri razloga za silnu zabrinutost, a predstavnicima međunarodne zajednice tri primjera istinskog antidejtonskog djelovanja. A takvo bi se djelovanje trebalo sankcionisati, zar ne!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.