Oduzeli prva državljanstva


Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji oduzela je državljanstva nekolicini osoba koje su državljani BiH postali u periodu od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine.

“Komisija je već donijela niz odluka o oduzimanju državljanstava, ali će imena bivših naturalizovanih državljana biti objavljena u narednih nekoliko dana. Postoje objektivni sigurnosni razlozi zbog kojih se još ne objavljuju odluke o oduzimanju državljanstava”.

 

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana raspisala je jučer opći poziv za sva lica porijeklom van područja bivše Jugoslavije, a koja su u ovom periodu dobila bh. državljanstva da dostave dokaze na osnovu kojih su dobili državljanstvo. Dokazi komisiji trebaju biti dostavljeni u narednih 45 dana.

“Stav komisije je da objavimo opći javni poziv, ali to ne znači da u protekla tri mjeseca nismo radili ništa. Bit ćete iznenađeni kada naredne sedmice bude objavljena odluka o oduzimanju državljanstava”, kazao je Vjekoslav Vuković, predsjednik ove komisije.

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji formirana je u februaru ove godine. Zadatak joj je da u roku od šest mjeseci provjeri oko 1.500 državljanstava dodijeljenih u proteklih 14 godina. Državljanstvo će biti oduzeto svima za koje se utvrdi da su protuzakonito postali državljani BiH. Naturalizovani državljani nakon oduzimanja državljanstva bit će protjerani iz zemlje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.