Oskrnavljena Čaršijska džamija u Prijedoru


Piše: Besima K:


Nepoznati pocinilac ili više njih tokom noci izmedu subote i nedjelje polupali su staklo na jednom oknu Caršijske džamije u Prijedoru. Vandali su oskrnavili ovaj vjerski objekat bacanjem pivske flaše o prozor.

Zanimljivo je da su polupano staklo na Caršijskoj džamiji uocili dežurni policajci koji su o ovome obavjestili prvo imama u Zagradskoj džamiji Ehmeta ef. Rahmanovica telefonskim pozivom oko 7 sati i 15 minuta. Nakon ovog sacinjen je uvidaj uvidaj na mjestu dogadaja te su otpocele istražne radnje i potraga za pociniocima.

Obnova u ratu porušene Caršijske džamije u Prijedoru pocela je u julu 2004. godine, potvrdio je Abaz Ganic predsjednik gradevinskog Odbora. Do sada je u ovu namjenu utrošeno oko 300 hiljada KM a za izgradnju pomocnih objekata i uredenje dvorišta prema procjeni Odbora nedostaje izmedu 600 i 700 hiljada KM.

Od posljednjeg kurban Bajrama u neobnovljenoj Caršijskoj džamiji obavlja se džuma namaz koji predvodi Husein ef. Velic. Dosadašnja obnova Caršijske džamije protekla je bez vecih incidenata osim što je u dva navrata oštecena ograda oko gradilišta.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Merzuk ef. Hadžirušidovic kazao je za Oslobodenje da se u posljednju godinu dana desilo desetak ataka na imovinu Islamske zajednice u Prijedoru. Materijalne štete uglavnom nisu bile velike ali kod povratnika vjernika stvaraju odredenu dozu nesigurnosti jer su pocinioci do sada ostali nepoznati.

U cilju otklanjanja daljnih slicnih situacija Abaz Ganic je najavio skoru posjetu predstavnika Medžlisa IZ Prijedor kod nacelnika opštine Prijedor Marka Pavica i nacelnika SJB Prijedor Marka Pjevaca.

 

Ovaj članak dolazi sa MojPrijedor.com & Hambarine.com
http://www.mojprijedor.com

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Milord bis
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.