Oskrnavljena Čaršijska džamija u Prijedoru


Piše: Besima K:


Nepoznati pocinilac ili više njih tokom noci izmedu subote i nedjelje polupali su staklo na jednom oknu Caršijske džamije u Prijedoru. Vandali su oskrnavili ovaj vjerski objekat bacanjem pivske flaše o prozor.

Zanimljivo je da su polupano staklo na Caršijskoj džamiji uocili dežurni policajci koji su o ovome obavjestili prvo imama u Zagradskoj džamiji Ehmeta ef. Rahmanovica telefonskim pozivom oko 7 sati i 15 minuta. Nakon ovog sacinjen je uvidaj uvidaj na mjestu dogadaja te su otpocele istražne radnje i potraga za pociniocima.

Obnova u ratu porušene Caršijske džamije u Prijedoru pocela je u julu 2004. godine, potvrdio je Abaz Ganic predsjednik gradevinskog Odbora. Do sada je u ovu namjenu utrošeno oko 300 hiljada KM a za izgradnju pomocnih objekata i uredenje dvorišta prema procjeni Odbora nedostaje izmedu 600 i 700 hiljada KM.

Od posljednjeg kurban Bajrama u neobnovljenoj Caršijskoj džamiji obavlja se džuma namaz koji predvodi Husein ef. Velic. Dosadašnja obnova Caršijske džamije protekla je bez vecih incidenata osim što je u dva navrata oštecena ograda oko gradilišta.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Merzuk ef. Hadžirušidovic kazao je za Oslobodenje da se u posljednju godinu dana desilo desetak ataka na imovinu Islamske zajednice u Prijedoru. Materijalne štete uglavnom nisu bile velike ali kod povratnika vjernika stvaraju odredenu dozu nesigurnosti jer su pocinioci do sada ostali nepoznati.

U cilju otklanjanja daljnih slicnih situacija Abaz Ganic je najavio skoru posjetu predstavnika Medžlisa IZ Prijedor kod nacelnika opštine Prijedor Marka Pavica i nacelnika SJB Prijedor Marka Pjevaca.

 

Ovaj članak dolazi sa MojPrijedor.com & Hambarine.com
http://www.mojprijedor.com

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.