čukanović proglasio pobjedu suverenista


Crnogorski premijer Milo čukanović objavio je u ponedjeljak, nešto prije 2 sata, pobjedu na referendumu o nezavisnosti Crne Gore.

“Večeras, odlukom većine građana Crne Gore obnovljena je nezavisnost zemlje”, kazao je čukanović u Podgorici.

Odlukom građana Crne Gore obnovljena je neovisna, suverena država Crna Gora, izjavio jetijekom noći vođa suverenističkog bloka čukanović, nakon što je i podgorički Centar za monitoring – CEMI, na temelju pregledanih 99,85 posto glasačkih listića, objavio da je na referendumu o neovisnosti Crne Gore održanom u nedjelju, suverenistički blok osvojio 55, 5 posto glasova a unionisti 45,5 posto. “Čestitam svim građanima obnovu državnosti koju smo čekali 88 godina. To je najznačajniji dan u novijoj povijesti Crne Gore””, rekao je čukanović i zahvalio demokratskoj crnogorskoj javnosti i onima koji ovog puta nisu glasovali za nacionalnu državu ali su, kako je rekao, svojim sudjelovanjem na referendumu pomogli da on bude održan po najvišim europskim demokratskim standardima. čukanović je izjavio da su suverenisti pobijedili s 45.000 glasova više.

“Odgovorili smo na oštar zahtjev Europske unije i nadmašili ga”, rekao je čukanović i zahvalio EU koja je pomogla da se referendum održi i da njegov rezultat ima demokratski legitimitet. Rekao je da očekuje pomoć Unije na putu Crne Gore do pune integracije u EU i UN.

“Imamo državu i nikada više nećemo dovesti u pitanje njen opstanak i znat ćemo ponijeti odgovornost za njenu europsku budućnost”, naglasio je čukanović.

On je Srbiji čestitao neovisnost i izrazio uvjerenje da će i ona “osvajati svoje dionice u europskim integracijama” i doprinijeti trajnoj stabilnosti zapadnog Balkana.

čukanović je pozvao građane na dostojanstvenu proslavu i poručio da Crna Gora neće nikome ostaviti prostor za osjećaj gubitnika.

“U Crnoj Gori neće i ne smije biti gubitnika. Crna Gora će biti prostran dom svima i dobar prijatelj u okruženju”, istaknuo je čukanović.

Čelnici suverenističkog bloka, čukanović, Filip Vujanović, Svetozar Marović i Ranko Krivokapić pridružili su se potom građanima ispred zgrade vlade u Podgorici. “Viva Monte Negro” i “Imamo državu” orilo se gradom, a uz pjesme i šampanjac slavlje je nastavljeno do jutarnjih sati.

Republičko referendumsko povjerenstvo u ponedjeljak ujutro će objaviti službene preliminarne rezultate referenduma.

Savjetnik srbijanskog premijera za vanjsku politiku Vojislava Koštunice Vladeta Janković u nedjelju je navečer za Televiziju B92 izjavio da će “svi, pa i Srbija” prihvatiti rezultate crnogorskog referenduma, kakvi god oni bili.

Nekoliko srbijanskih televizija u nedjelju navečer promijenilo je programsku shemu, te traju posebni programi posvećeni crnogorskom referendumu, u kojima političari i politički analitičari komentiraju događanja u Crnoj Gori.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.