Crna Gora: Otvorena birališta za referendum


Birališta na crnogorskom referendumu na kojem će građani odlučivati hoće li Crna Gora postati neovisna ili ostati u državnoj zajednici sa Srbijom otvorena su u nedjelju u 8 sati.

Birači, njih 484.718 prema popisu, imat će mogućnost s “da” ili “ne” odgovoriti na referendumsko pitanje: “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?”. Glasat će se na 1.020 biračkih mjesta. Odluka o neovisnosti bit će važeća ukoliko je podrži 55 birača, pod uvjetom da na referendumu glasuje većina od ukupnog broja upisanih birača.

Provedbu referenduma nadgledat će više od 3500 promatrača, od čega gotovo 700 inozemnih.

Suvrenistički blok predvodi čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) i aktualni premijer Milo čukanović, a unioniste Predrag Bulatović, čelnik najveće oporbene Socijalističke narodne partije (SNP).

Obje su strane uvjerene u pobjedu svoje političke opcije. Analitičari daju izvjesnu prednost suverenistima.

Izborno povjerenstvo je objavilo da će službene rezultati saopćiti u ponedjeljak, dok je Centar za demokratsku tranziciju najavio da će prve neslužbene rezultate objelodaniti samo pola sata nakon zatvaranja birališta u 21 sat.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.