Guantanamo potreban radi zaštite Amerikanaca


Bijela kuća je u petak pravdala postojanje zatvora u Guantanamu potrebom zaštite Amerikanaca.

Reagirajući na nacrt izvještaja Komiteta UN-a protiv torture, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je također rekao da se sa zatvorenicima dobro postupa u Guantanamu te da se oni saslušavaju uz poštivanje američkih zakona. On nije posebno reagirao na poziv Vijeća UN-a da se iskorijeni svaki oblik mučenja koje prakticiraju američke snage sigurnosti u Afganistanu i u Iraku i da se zatvore tajni zatvori u kojima SAD drže osumnjičene za terorizam.

Vijeće je također tražilo od SAD-a da zatvori Guantanamo Bay a da zatvorenike što prije pusti i organizira sudske procese.

Bush je tada rekao “više bih volio da možemo u jednom određenom momentu zatvoriti Guantanamo”, rekao je Snow, navodeći nedavne izjave predsjednika na njemačkoj televiziji.

“Mi smo u ratu s neprijateljem i moramo se zaštititi.” “Lično bih volio da zatvorim Guantanamo i da se tim ljudima sudi”, rekao je tada Bush..

Snow je ponovio da administracija čeka odluku Vrhovnog suda , koja bi mogla biti donešena sljedećih sedmica i onda će se znati da li će se zatvorenicima suditi pred vojnim ili civilnim sudom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.