Radioaktivni materijal u podrumu zgrade

Radioaktivni materijal u podrumu zgrade

BANJA LUKA – U podrumu zgrade na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića na broju 27 u Banjoj Luci odložen je radioaktivni materijal koji predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, potvrdili su stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja RS.

“Taj radioaktivni materijal treba uskladištiti na propisani način i na za to predviđeno mjesto. Ostavljen u podrumu predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, koji se često nalaze u blizini podruma”, navodi se u Izvještaju o dozimetrijskoj kontroli Instituta za zaštitu zdravlja.

 

Stanari zgrade tvrde da se radi o protivpožarnim senzorima, koje je 1990. godine u podrum odložio nekadašnji zakupac podruma, preduzeće “Iskra” iz Slovenije.

“Ne znamo sa čijim odobrenjem je radioaktivni materijal ostavljen tu, ali stanari to sigurno nisu odobrili. Svi znamo koliko je opasna radioaktivnost, a naročito što kroz taj podrum prolaze toplovodne i vodovodne cijevi”, kaže Darko Despotović, predsjednik Upravnog odbora zajednice etažnih vlasnika s adresa Bulevar Stepe Stepanovića 25, 27 i 29.

On navodi da u toj zgradi živi oko 300 stanara, a postoje i poslovni prostori u koje ljudi dolaze i odlaze, pa se broj potencijalno ugroženih tačno ne zna.

Prema nalazu Instituta, radijacija u podrumu iznosi 530 nanosiverta, a u prostorijama van podruma 80, što govori koliko je ostavljeni materijal štetan.

“Uplašeni smo za svoje zdravlje i zdravlje svoje djece, zbog čega zahtijevamo da se što prije radioaktivni materijal ukloni i podrum dekontaminira”, ističu stanari.

Stanar Nada Borisavljević tvrdi da je u toj zgradi bilo oko osam slučajeva obolijevanja od raka i smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom.

Za pomoć su se stanari obratili Ministarstvu zdravlja RS, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kao i Komunalnoj policiji Banje Luke.

Nadležna Inspekcija za zaštitu od zračenja RS naložila je “Iskri” Banja Luka kao nasljedniku “Iskre” iz Slovenije, da ukloni radioaktivni materijal u određenom roku.

Nezvanično saznajemo da se banjolučka “Iskra” žalila na nalog o uklanjanju radioaktivnog materijala, jer su pod stečajem i nemaju dovoljno sredstava za to.

S nadležnima iz banjolučke “Iskre” juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.