ICTY: Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević prebačeni u BiH


Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević u utorak su prebačeni iz pritvora Haškog suda (ICTY) u Bosnu i Hercegovinu gdje će im se suditi pred državnim sudom u Sarajevu.

Četvorica bosanskih Srba optužena su za niz ratnih zločina počinjenih protiv bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u logorima Omarska i Keraterm u blizini Prijedora, u sjeverozapadnoj BiH tokom rane faze sukoba u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995. Konkretno, optuženi su za zatočenje u nehumanim uvjetima, ubijanje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje, šikaniranje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje nesrba u logorima između maja i augusta 1992., saopćeno je iz ICTY-a.

Navodi se da je Željko Mejakić u to vrijeme bio komandant logora Omarska, da je Momčilo Gruban bio komandir smjene u logoru Omarska, a da je Dušan Fuštar istu dužnost obavljao u logoru Keraterm. Prema optužnici Duško Knežević, po svemu sudeći, nije obavljao zvaničnu dužnost ni u jednom od logora, ali je imao dovoljna ovlaštenja da po volji ulazi u logore i izlazi iz njih.

Vijeće za prosljeđivanje ICTY-a je 20. jula 2005. donijelo odluku da predmet bude proslijeđen BiH u skladu s pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ovog suda. I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na odluku, a tužilaštvo je svoju žalbu kasnije povuklo. Žalbeno vijeće je 7. aprila 2006. odobrilo prosljeđivanje.

Partnerstvo sa sudovima u bivšoj Jugoslaviji ključni je dio strategije okončanja rada ICTY-a. Dok se najvišim rukovodiocima sudi pred u Haagu, predmeti optuženih srednjeg i nižeg ranga mogu biti proslijeđeni nadležnim nacionalnim sudovima.

ICTY je prebacio šest optuženih na suđenje u BiH, a jedan predmet koji se odnosi na dvojicu optuženih proslijeđen je Hrvatskoj.

Od osnivanja 1993. ICTY je optužio 161 osobu za ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Do danas su zaključeni postupci protiv 97 osoba. Šest optuženih osoba još je na slobodi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.