Raspisani neposredni opšti izbori za 1. oktobar


Centralna izborna komisija BiH raspisala je danas neposredne izbore u BiH, koji će biti održani 1. oktobra prema postojećem Ustavu BiH i Izbornom zakonu, saopštio je danas predsjedavajući komisije Branko Petrić.

Izbori su raspisani za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH), predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske (RS), Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona u FBiH.

 

Petrić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da će predizborna kampanja trajati 30 dana, umjesto dosadašnjih 60, s tim što će posljednjeg dana kampanje biti proglašena izborna tišina, dok će pretposljednjeg dana biti zabranjeno objavljivanje ispitivanja javnog mnjenja.

Prema Petrićevim riječima, taksa za političke stranke koje se prijavljuju za izbore biće povećana je za 50 odsto.

On je precizirao da će taksa za ovjeru za učešće na izborima za državni nivo iznositi 15.000 KM, dok će ostale takse, zavisno od nivoa vlasti za koji se stranke prijavljuju, iznositi od 7.500 do 10.000 KM.

Petrić je rekao da će registracija stranaka trajati 20 dana.

“Najznačajnije promjene u odnosu na ranije izbore jeste uvođenje pasivne registracije birača i odredba da jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost”, rekao je Petrić.

On je istakao da, prema pasivnoj registraciji, u BiH ima 2.644.545 birača, dok ih, prema prema ranijoj aktivnoj registraciji, bilo 2.363.709.

“Prema pasivnoj registraciji, u FBiH ima 1 649 546 birača, u RS 921.223, a u distriktu Brčko 73.776 birača”, rekao je Petrić i dodao da 1. oktobra neće moći da glasaju oni birači koji nemaju CIPS dokumente.

On je naveo da je maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje smanjen sa jedne KM na 30 feninga po biraču registrovanom u izbornoj jedinici za koju se politički subjekt kandidovao.

Član Centralne izborne komisije Lidija Korać saopštila je da će predstojeći izbori koštati između osam i devet miliona KM.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.