Slovenski muslimani dobili novog muftiju


Sređivanje odnosa u islamskoj zajednici u Sloveniji i izgradnja prvog islamskog centra, odnosno džamije u Ljubljani, bit će prve zadaće Nedžada Grabusa, novog muftije, vjerskog poglavara oko 50.000 slovenskih muslimana, većinom Bošnjaka, druge po broju vjerske zajednice u Sloveniji poslije većinskih rimokatolika, javila je Hina.

Grabusa je za novog muftiju predložila Islamska zajednica u Sloveniji, a potvrđen je potkraj mjeseca i na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu. Grabus je u srijedu za slovenske medije izjavio da očekuje da će u Sloveniju doći i početi obavljati svoju dužnost što prije, nakon što se obave administrativni poslovi vezani uz njegov boravak.

U četverogodišnjem mandatu jedna od glavnih zadaća bit će izgradnja islamskog centra u Ljubljani, prvog takvog u Sloveniji.

Kako su javili slovenski mediji, prijašnji muftija Osman čogić koji je lani smijenjen, odnosno nije mu produžen mandat, izjavio je da se protivi proceduri u kojoj glavnu ulogu u imenovanja muftije ima sabor u Sarajevu. čogić je za slovensku agenciju STA izjavio da će nastojati osnovati novu islamsku zajednicu u Sloveniji koja će djelovati autonomno i neće biti pod jurisdikcijom Sarajeva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.