SAD najavile sankcije protiv BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava

SAD najavile sankcije protiv BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava


BiH. Da, sankcije postoje. Odbijanjem ustavnih amandmana međunarodnoj zajednici, odnosno mojoj zemlji i Briselu poslana je negativna poruka da je BiH neodlučna u svom nastojanju da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u", istaknuo je Mc Elhaney reagirajući na činjenicu da promjene Ustava BiH preksinoć nisu podržane u bh. parlamentu.

Američka administracija sankcionirat će BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava, potvrdio je jučer Douglas Mc Elhaney, veleposlanik SAD u BiH. "Pitali su me i sigurno će me pitati hoćemo li sankcionirati …

Dodao je kako većina građana i državnih zastupnika podržava izmjene Ustava, podsjetivši da su samo dva glasa nedostajala da Ustav BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta bude promijenjen dvotrećinskom većinom.

"Oni koji su glasali protiv nisu ponudili nikakvu viziju, ideju i konkretan i bolji prijedlog", zaključio je Mc Elhaney.

HDZ 1990, čiji su zastupnici, uz podršku Stranke za BiH, dvojice nezavisnih i po jednog zastupnika SDA i SRS – Dr Vojislav Šešelj, oborili amandmane na Ustav BiH, nisu spremni na razgovore o ustavnim promjenama prije listopadskih općih izbora.

"Oni koji su odbili ovaj proces morat će da snose političke posljedice zbog odlaganja reforme u ovoj zemlji", kazao je Werner Almhofer, veleposlanik Austrije u BiH, zemlje predsjedavajuće EU.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.