Kozarac.ba

SAD najavile sankcije protiv BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava


BiH. Da, sankcije postoje. Odbijanjem ustavnih amandmana međunarodnoj zajednici, odnosno mojoj zemlji i Briselu poslana je negativna poruka da je BiH neodlučna u svom nastojanju da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u", istaknuo je Mc Elhaney reagirajući na činjenicu da promjene Ustava BiH preksinoć nisu podržane u bh. parlamentu.

Američka administracija sankcionirat će BiH zbog neusvajanja izmjena državnog ustava, potvrdio je jučer Douglas Mc Elhaney, veleposlanik SAD u BiH. "Pitali su me i sigurno će me pitati hoćemo li sankcionirati …

Dodao je kako većina građana i državnih zastupnika podržava izmjene Ustava, podsjetivši da su samo dva glasa nedostajala da Ustav BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta bude promijenjen dvotrećinskom većinom.

"Oni koji su glasali protiv nisu ponudili nikakvu viziju, ideju i konkretan i bolji prijedlog", zaključio je Mc Elhaney.

HDZ 1990, čiji su zastupnici, uz podršku Stranke za BiH, dvojice nezavisnih i po jednog zastupnika SDA i SRS – Dr Vojislav Šešelj, oborili amandmane na Ustav BiH, nisu spremni na razgovore o ustavnim promjenama prije listopadskih općih izbora.

"Oni koji su odbili ovaj proces morat će da snose političke posljedice zbog odlaganja reforme u ovoj zemlji", kazao je Werner Almhofer, veleposlanik Austrije u BiH, zemlje predsjedavajuće EU.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.