HAARETZ: IRAN IMA RAKETE KOJIMA MOŽE GAčATI EUROPU

HAARETZ: IRAN IMA RAKETE KOJIMA MOŽE GAčATI EUROPU


Iran je od Sjeverne Koreje dobio prvu isporuku raketa tipa BM-25 zemlja – zemlja koje mogu nositi
nuklearne glave i imaju domet od 2.500 kilometara, što je dovoljno i za gađanje europskih zemalja, izjavio je šef izraelske vojno-obavještajne službe Amos Yadlin, prema pisanju
današnjeg izdanja izraelskog lista Haaretz.

Dužnosnici izraelske službe sigurnosti, koji su željeli ostati anonimni, potvrdili su podatke lista Haaretz da je Iran od Sjeverne Koreje kupio rakete tipa BM-25, prenijela je agencija AP. Teheran odranije posjeduje rakete s kojima može gađati Izrael, ali su rakete tipa BM-25 značajno bolje i od do skora najboljih iranskih raketa Shihab-4 i Shihab-3, navela je agencija AP.

Zabrinutost Tel Aviva zbog jačanja iranske vojne moći posebice je porasla u proteklih nekoliko mjeseci zbog izjava iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada da Izrael treba zbrisati s mape.

Iran je nedavno testirao i nekoliko raketa dugog dometa vlastite izrade, uključujući raketu koja može biti ispaljivana s vojnih helikoptera i borbenih zrakoplova, podsjetila je američka agencija.

Američki obavještajni izvori smatraju da je Iran odmaknuo i s razvojem rakete na koju može biti instalirana nuklearna glava.

Najnovije vijesti o iranskim vojnim potencijalima dolaze u trenutku kad se sve više zaoštrava kriza zbog iranskog nuklearnog programa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju sutra bi trebala Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izviješće o tome je li Iran prihvatio zahtjev tog najutjecajnijeg tijela svjetske organizacije da suspendira nuklearni program.

U slučaju da to izviješće bude negativno, Vijeće sigurnosti bi moglo donijeti odluku o mjerama protiv Irana.

(NINA) nk

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.