Suđenje u predmetu Prlić i drugi počinje 26. aprila 2006.


Suđenje šestorici visokih rukovodilaca entiteta bosanskih Hrvata tokom rata u Bosni i Hercegovini – Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Čoriću i Berislavu Pušiću – počet će u srijedu 26. aprila, saopćeno je u ponedjeljak iz Međunarodnoga krivičnog suda za ratne zločine počinjene na području ex-Jugoslavije (ICTY) u Haagu.

U optužnici se navodi da su šestorica optuženih učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu političkoga i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela “velike Hrvatske”. Prema optužnici, kao predsjednik, a kasnije premijer, Herceg-Bosne / HVO-a, Jadranko Prlić je, uz Matu Bobana, bio najmoćniji funkcioner u političkoj strukturi i organima Vlade Herceg- Bosne / HVO-a.

Bruno Stojić je bio najviši politički I rukovodni funkcioner zadužen za oružane snage HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkcije visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri Vladi i oružanim snagama Herceg-Bosne / HVO-a, igrajući istaknutu ulogu u obezbjeđenju naoružanja i municije za HVO.

Konferencija prije početka pretresa održat će se danas. Šestorica optuženih su od 9. septembra 2004. privremeno boravili na slobodi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.