Danas odlučujući dan za Bosnu i Hercegovinu


Portparol Ureda visokog predstavnika Mario Brkić izjavio je u utorak kako je danas odlučujući dan za Bosnu i Hercegovinu.

Prvi put, kazao je, izabrani predstavnici BiH razgovaraju o promjenama dejtonskog ustava – dokumentu koji je u momentu kada je napisan i dogovoren predstavljao jedini mogući kompromis da se završe četiri godine krvavog rata. “Sama činjenica da izabrani predstavnici BiH razgovaraju o promjenma tog dokumenta predstavlja znak napretka. Teško je bilo i zamisliti održavanje takve diskusije prije nekoliko godina”, izjavio je Brkić.

Naglašavajući kako predložene izmjene predstavljaju značajan korak ka jačanju državnih struktura, kazao je kako one pomažu BiH da se na bolji način pripremi za evropske integracije, a što zahtijeva brzo i učinkovito usvajanje i provedbi velikog broja zakona. Također, BiH treba učinkovitija i efikasnija država kako bi se ubrzao tempo reformi, dodao je.

Brkić je saopćio i da će prvi zamjenik visokog predstavnika Larry Butler, uzimajući u obzir značaj debate, prisustvovati današnjoj sjednici parlamenta – kao posmatrač a ne kao učesnik.

“Međunarodna zajednica dala je podršku ovom procesu, ali u konačnici građani BiH su ti koji moraju donijeti odluku posredstvom svojih izabranih predstavnika. To u velikoj mjeri odražava novi odnos između domaćih organa vlasti i međunarodne zajednice”, izjavio je Brkić.

On je saopštio kako će specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Christian Shwarz-Schilling ukazati na značaj ove reforme u svome obraćanju Komitetu za politička i sigurnosna pitanja EU, te u Komitetu Evropskog parlamenta za vanjske poslove.

“Visoki predstavnik je optimističan i vjeruje da će danas biti ostvaren napredak”, istaknuo je Brkić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.