Pentagon prvi put objavio identitet zatvorenika logora Guantanamo

Pentagon je u srijedu prvi put objavio imena i nacionalnosti 558 osoba koje su u okviru rata protiv terorizma zatočene u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, prenijele su agencije.

Američka agencija Associated press pojašnjava da je popis objavljen na temelju zahtjeva što ga je ta novinska agencija podnijela sudu u ime Slobode informiranja, a agencija France presse napominje da je popis objavljen bez komentara na internetskoj stranici Pentagona.

 

Uz ime svakog zatočenika naveden je njegov identifikacijski broj, nacionalnost, a gotovo svi su zatvorenici označeni kao neprijateljski borci.

Zatvorenici su uhićeni zbog sumnje na povezanost s islamističkom terorističkom mrežom al Qaidom ili s talibanima a najviše ih je iz Saudijske Arabije (132), iz Afganistana (125), te Jemena (107).

Mnogi od zatvorenika u tom su zatvoru više od četiri godine, a optužnice su formalno podignute tek protiv nekolicine njih, podsjeća AP. Agencija prenosi da je objavu popisa naredio savezni sudac nakon obilnih kritika upućenih američkoj administraciji zbog tajnovitosti kojom je obavijen boravak zatvorenika u Guantanmu gdje ih je trenutačno 490.

“Ta je informacija trebala biti objavljena davno prije i skandal je da to nije bilo učinjeno”, rekao je Bill Goodman, direktor za pravna pitanja Centra za ustavna prava sa sjedištem u New Yorku. Taj centar pomaže koordinirati napore pravnika u korist zatvorenika iz Guantanama.

Od 558 zatvorenika njih 38 je nakon saslušanja dobilo status “više nije neprijateljski borac” te je vojska naknadno odobrila prebacivanje njih 28 iz Guantanama. Vojni glasnogovrnik nema informacija o sudbini preostale desetorice.

AP dodaje i da su imena zatvorenika prvi put bila objavljena 3. ožujka kada je Pentagon toj agenciji predao nekih 5.000 stranica transkripata no imena su bila utopljena u tekstu, a objava cjelovitog popisa s relevantnim podacima pomoći će odvjetnicima zatvorenika i skupinama za ljudska prava, ocijenio je Mark Denbeaux, profesor prava na sveučilištu Seton Hall u New Jerseyu. “Pravnici to traže već dvije godine”, rekao je.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.