Amnestija za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka


Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o amnestiji za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka i po skraćenom postupku ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Donošenje ovog zakona u skladu je s preporukom Komisije za reformu odbrane (DRC) iz juna prošle godine za davanje “opće amnestije za sve građane Bosne i Hercegovine koji nisu počeli ili završili obavezno služenje vojnog roka od 1992. godine u bilo kojim oružanim snagama u kojima su trebali služiti vojnu obavezu. Zamisao je da amnestija doprinese izgradnji povjerenja i podsticanju izbjeglica i ostalih da se vrate u Bosnu i Hercegovinu što je u duhu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, koji sadrži posebnu odredbu s ciljem sprječavanja korištenja regrutacije kao sredstva za ometanje povratka.

U skladu s tim, Prijedlogom zakona se daje oslobađanje od krivičnog gonjenja (abolicija) i potpuno ili djelimično oslobođenje od izvršenja kazne ili druge krivičnopravne sankcije, ukidanje pravnih posljedica osude i brisanje osude (amnestija) za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka svim osobama koje su podlijegale obavezi služenja vojnog roka ili su kao regruti na odsluženju vojnog roka odbili da prime ili upotrijebe oružje.

Amnestija se odnosi na sve počinioce spomenutih krivičnih djela koja su učinjena od 1. januara 1991. do 1. januara 2006. godine.Naime, za ova djela neće se preduzimati krivično gonjenje nakon 31. decembra 2005.

Odluku o primjeni amnestije u svakom pojedinačnom slučaju donosi organ nadležan u pojedinoj fazi krivičnog postupka i to po službenoj dužnosti u roku od pet dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.