OHR bi mogao biti ukinut u proljeće 2007


Visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling založio se juče za manje intervencionizma u politici međunarodne zajednice, kako bi BiH sama pošla evropskim putem.

Švarc-Šiling je u godišnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatražio podršku za novi pristup međunarodne zajednice, ističući kao svoje glavne prioritete – ukidanje OHR-a, razvoj ekonomije i obrazovanja, uz rješavanje preostalih obaveza prema Haškom tribunalu.

 

On je izrazio očekivanje da bi OHR mogao biti ukinut u proljeće 2007. godine, ograđujući se, ipak, da ta transformacija u specijalno predstavništvo Evropske unije zavisi od  toga koliko će domaće vlasti u tom periodu preuzeti odgovornost za vladanje državom.

Švarc-Šiling je u svom prvom obraćanju UN-u naglasio da se u tom cilju mora promijeniti uloga međunarodne zajednice, kako bi se odgovornost s nje prebacila na domaće vlasti. 

“Pristup međunarodne zajednice mora se promijeniti kako bismo omogućili razvoj demokratske političke kulture, koja će biti dugoročno održiva”, rekao je Švarc-Šiling i dodao da nije poželjan intervencionizam međunarodne zajednice u fazi u kojoj bh. vlasti treba da preuzmu odgovornost.

On je kao prioritete u ovoj godini naveo ustavne reforme, oktobarske izbore i pregovore s EU.

Prema njegovim riječima, odluka parlamenta o usvajanju dogovorenog paketa ustavnih promjena poslala bi važan signal međunarodnoj zajednici, ističući da bi odbijanje Sporazuma poslalo “sasvim drugačiji signal Evropi i svijetu”. Ustavni sporazum nazvao je korakom usmjerenim ka funkcionalnijoj državi, ističući da će poslije opštih izbora uslijediti druga faza ustavnih pregovora.

Stavljajući u prvi red prioriteta razvoj ekonomije i obrazovanje, Švarc-Šiling je naglasio da je vrijeme da obrazovanje “prestane biti podijeljeno entitetskom linijom”, dok je u sektoru ekonomije ocijenio da su investicije i trgovina od životne važnosti kako bi BiH mogla stati na svoje noge.   

On je rekao da međunarodna zajednica mora zauzeti čvrst stav u pogledu rješavanja haškog pitanja, odnosno privođenja preostalih bjegunaca, prije svih Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Navodeći redoslijed mjera koje namjerava preduzeti u ovoj mjeri, Švarc-Šiling je naveo da postoje bitni razlozi za poništavanje ranijih odluka o smjeni zvaničnika, sem onih koji su uklonjeni zbog nesaradnje s Hagom. Time bi se, dodao je, pokazala njegova namjera da se odgovornost prebaci na domaće vlasti.

Švarc-Šiling je od Savjeta bezbjednosti zatražio pomoć u rješavanju slučajeva desertifikovanih policajaca, kojima je ranija Misija UN IPTF-a oduzela dozvole za rad.

On je apelovao na UN da se ovo pitanje riješi “jednom i zauvijek”, ističući da bi u Njujork poslao stručnjaka koji bi sarađivao s UN-om na uspostavljanju sistema za reviziju ovih slučajeva.

Povodom ovog problema, Švarc-Šiling je naglasio da se međunarodna zajednica ne može i zalagati za vladavinu pravu, a u isto vrijeme sama činiti suprotno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.