Prvi kameni blokovi Bosanske piramide Sunca ugledali svjetlost dana


Kako je već na početku projekta najavljeno, prvi kameni blokovi Bosanske piramide Sunca ugledali su svjetlost dana, saopštio je Semir Osmanagić na oficijelnoj web stranici Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Završen je četvrti dan najvećeg geo-arheološkog istraživanja ove godine u svjetu. Sa vrhova Bosanske piramide Sunca stižu vrlo uzbudljive vijesti koje potvrđuju da će ovo biti posebno arheološko proljeće i ljeto za Bosnu i Hercegovinu i svijet. Naime, otvaranjem dva sondažna bunara na sjeveroistočnoj strani zidova Bosanske piramide Sunca, ustanovljeno je da se na dubini ispod 1m humusa nalaze dobro očuvani pravilni kameni blokovi breče koji tvore zidove piramide, stoji u saopštenju. Nesumljivo da je riječ o kamenim blokovima koje je obradila ljudska ruka.

Slagani su jedni na druge i tako se dobila kosina piramide. Ovo je do sada najbolji dokaz koji izgledom pokazuje dizajn piramide, nivoa na kojima su slagani kameni blokovi i mjesta njihovog sastava.

Ovim definitivno pada u vodu predpostavka da je ovdje bilo riječ o velikoj kamenoj stijeni koja je kasnije bila dorađivana ljudskom rukom. Nema sumnje da je riječ o kamenim blokovima koje je čovjek klesao u prvim Bosanskim kamenolomima, transportirao ih na ovu lokaciju i gradio piramidu.

Na ovaj način dobijen je konačni materijalni dokaz o postojanju Bosanske piramide Sunca, ističe Semir Osmanagić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.