Nove ucjene iz Republike Srpske


Iz Republike Srpske dolaze nova uslovljavanja za prihvatanje dogovorenih ustavnih izmjena.

Lideri SNSD-a, PDP-a i SDS-a Milorad Dodik, Mladen Ivanić i Dragan Čavić iz Banje Luke poručuju: tehnički dotjerajte amandmane ili ne računajte na to da ćemo ih prihvatiti. Još su se potrudili i kazali šta konkretno valja tehnički dotjerati.

 

Naime, stranački prvaci sa prostora manjeg bh. entiteta smatraju kako u Ustavu države ubuduće treba jasno stajati da “Parlamentarna skupština BiH ima zakonodavnu nadležnost za nivo BiH”.

Teško je dokučiti smisao ovakve formulacije. A još teže motiv kojim su bili vođeni Dodik, Ivanić i Čavić da ovakvu pravnu nebulozu “uguraju” u ustavni tekst. Bilo kako bilo, tek oni su “ne trepnuvši”, pravnu nebulozu postavili kao čvrst preduslov za prihvatanje paketa dogovorenih promjena državnog Ustava.

I tu nije kraj uslovljavanjima. Naime, u dijelu predloženih amandmana kojima se regulišu isključive nadležnosti države BiH, utvrđeno je da su odbrana i sigurnost oblasti koje će uređivati državne institucije. Ali, banjalučki politički trio predlaže da se “tehnički dotjera” i taj segment ustavnih izmjena te dodaje kako će se to raditi “u skladu sa državnim zakonom”.

Svaka se oblast nadležnosti države uređuje zakonima, pa je prilično čudno, ali samo na prvi pogled, da se ta činjenica mora posebno naglasiti kada su u pitanju odbrana i sigurnost.

Naime, država BiH još nema zakon o sigurnosti kojim će se riješiti i pitanja entitetskih MUP-ova.

Dodik je strastveni zagovornik opstanka MUP-a RS te računa, a sada su mu se priklonili i Čavić i Ivanić, da će uspjeti u državnom zakonu o sigurnosti netaknutim ostaviti nadležnosti MUP-a RS.

Stoga se predložena “tehnička dotjerivanja” amandmana mogu okvalificirati tek kao prozirna politička igra koja se neće moći skupo prodati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.