Iran spreman za rat ali ipak očekuje diplomatsko rješenje


Iran je “spreman na rat” ukoliko bude napadnut, ali i dalje očekuje da će se kriza, vezana za nuklearni program, riješiti diplomatskim putem, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi iranski ambasador, a navode ga ruske agencije.

“Jedan od puteva sprečavanja rata jeste biti spreman za bilo kakav rat. Iran poduzima maksimalne napore da u regionu ne dođe do rata”, rekao je Gholamreza Ansari. “Iran je uvijek bio i bit će spreman za rat”, rekao je on.”Nadamo se da će iranska pitanja biti riješena pregovaračkim putem”, dodao je on.

Na pitanje o susretu u utorak u Moskvi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, plus Njemačka, radi razmatranja iranskog nuklearnog pitanja, ambasador je rekao da njegova zemlja “očekuje da će ove zemlje dati Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) ovlasti kako bismo kao i ranije surađivali s ovom agencijom”.

U petak je vođa Čuvara revolucije general Yahija Rahim Safavi upozorio SAD na svaku upotrebu sile protiv Teherana.

“Možete započeti rat, ali ga nećete završiti”, izjavio je on, dok je Teheran 13. aprila objavio da je obavio bitno obogaćivanje urana na šta je američka štampa reagirala objavljivanjem planova o vojnim udarima na Iran.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.