Veliki pozitivan publicitet za Bosansku piramidu Sunca


U prva tri dana rada istraživačkih radova na Bosanskoj piramidi Sunca mnogo je razloga za zadovoljstvo, poručuju iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Visočicu su posjetili predstavnici najutjecajnijih svjetskih medija, a mnogobrojni posjetitelji iz Bosne i Hercegovine i naše dijaspore, kao i stranih turista, obilazili su ovaj značajan arheološki lokalitet. Istraživanja na terenu napreduju i više nego dobro, tako da se već u prva tri dana došlo do značajnih i znakovitih rezultata. Treći dan istraživanja na Bosanskoj piramidi Sunca donio je sjajne vijesti i nezavisne potvrde teza o postojanju piramida. Geodetski zavod BiH uradio je analizu dimenzija sjeverne stranice Bosanske piramide Sunca. Zaključeno je da je dužina svih stranica po 365 metara i one obrazuju jednakostranični trougao sa po 60° na svakom uglu.

Takođe u istoj instituciji potvrđeno je da je ova strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru – drugim riječima postoji odstupanju od geografskog sjevera za 21 ‘ čime se piramida poklapa sa lokacijom zvijezde Sjevernjače. Ova se konfiguracija poklapa sa dizajnom Keopsove piramide u Egiptu. Iz katastarskog ureda općine Visoko došla je nezavisna potvrda da bosanske piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja tvore jednakostranični trougao.

Ovu tezu su stručnjaci Fondacije postavili na osnovu satelitskih snimaka prije dva mjeseca. U katastarskom uredu su povukli liniju koja spaja geodetske vrhove sve tri piramide i dobili su jednakostranični trougao sa uglovima od po 60°. U ovom trouglu nije bilo odstupanja niti za jednu minutu. Ova fascinantna vijest potvrđuje impresivnu preciznost drevnih graditelja. U posjeti Bosanskoj piramidi Sunca danas je boravio prvi strani diplomata, gospodin Maged Mosleh, ekonomski savjetnik Egipatske ambasade. Impresioniran dosadašnjom naučnom argumentacijom gospodin Mosleh je ponudio edukaciju u Egiptu mladih bosanskih stručnjaka u oblasti piramida i arheologa.

Prva dva dana rada u istraživanju kompleksa podzemnih tunela stručnoj ekipi Fondacije su se pridružili eksperti iz rudnika Kaknja i Zenice. Nakon prvih prospekcija tunela potvrđena je teza Fondacije da su tuneli građeni ljudskom rukom i da nisu služili kao rudarska okna. Postoji dobro organiziran ventilacijski sistem sa protokom zraka koji omogućava nesmetani rad. U tunelima postoje raskršća pod uglom od 90 º koji se podudaraju sa stranama svijeta: istok-zapad, sjever-jug. Nesumnjivo je da je izgradnja ovog kompleksa bila ogroman inžinjerski poduhvat drevnih graditelja.

Do sada su pronađene dvije obrađene kamene ploče pješčara koje su po svojim dimenzijama i procjenjenoj težini od preko pet tona nagovještavaju da je riječ o prvim značajnim arheološkim artefaktima. U narednim danima stručne rudarske ekipe će izvršiti sve potrebne bezbjedonosne mjere i potporu kako bi se ovi potencijalni artefakti mogli arheološki obraditi i očistiti.

Na kraju trećeg radnog dana pokazale su se indicije o postojanju pravilnih kamenih blokova breče na istočnoj strani piramide. U narednim danima će uslijediti daljnji radovi na raščišćavanju tog sondažnog bunara. Fondacija izražava posebno zadovoljstvo dolaskom nekoliko hiljada posjetilaca iz BiH i inostranstva koji su zdušno davali podršku naporima Fondacije želeći da se afirmativne vijesti iz Bosanske doline piramida i dalje emituju u svijet.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.