Počinju istraživački radovi i iskopavanje bosanskih piramida


U četvrtak je održana svjetska press konferencija povodom otkrića bosanskih piramida, a već za petak 14.04. najavljen je početak istraživačkih radova.

Jučer je u UNITIC-u u Sarajevu Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” održala press konferenciju kojoj su prethodile detaljne stručne prezentacije dosad pronađenih dokaza za tvrdnje o postojanju piramida u Visočkoj dolini. Svoje rezultate istraživanja predstavili su:

– Sinteza dosadašnjih aktivnosti sa Programom ovogodišnje kampanje, Semir Osmanagić, predsjednik UO;
– Prezentacija kompleksa geoloških aktivnosti, Nađija Nukić, koordinator Komiteta za geologiju, član UO;
– Prezentacija primjenjenih satelitskih i geofizičkih metoda, dr Amer Smailbegović, koordinator Komiteta za analizu satelitskih podataka;
– Analiza geodetskih i topografskih podataka, Jasmin Taletović, Geodetski zavod BiH;
– Primjena softvera u arheološkim trodimenzionalnim projekcijama, Omer Hasanbegović, koordinator Komiteta za vizuelne prezentacije i virtualne rekonstrukcije;
– Izvještaj Sekcije «Kazivanja mještana», Goran Čekić, koordinator Sekcije;
– Organizacijsko-logistički sklop aktivnosti, Senad Hodović, član UO;
– Predstavljanje učesnika istraživanja, Jovo Jovanović, član UO;
– Arheološki aspekt istraživanja lokacije, Silvana Čobanov, Komitet za arheologiju;
– Mapiranje kompleksa podzemnih tunela, Sead Pilav, koordinator Komiteta za arheologiju,
– Aspekt međunarodne saradnje, Elma Kovačević, koordinator Komiteta za međunarodnu saradnju;
– Civilizacijski značaj istraživanja piramidalnog kompleksa , Ahmed Bosnić, član UO.

Tokom prezentacija su iznesene brojne informacije sa terena i argumenti koji govore u prilog tezi o postojanju piramida, što je novinarima umnogome olakšalo posao i zbog čega je pretpostavljamo samo mali broj njih, od mnogih prisutnih – što domaćih što stranih medija, postavio pitanja na kraju.

Postavljena pitanja odnosila su se uglavnom na izvore financiranja i do kud se došlo sa donatorskim pitanjima, jer su naravno sredstva za ova kompleksna istraživanja neophodna. Na ovo je odgovoreno da neke suradnje već postoje, ali da se veći broj donatora ovog iznimno važnog arheološkog otkrića tek očekuje, kako mnogi potencijalni financijeri čekaju nastavak radova na terenu i daljnje dokaze o vjerodostojnosti piramidalnog kompleksa. Vrijedno za napomenuti je i današnje potpisivanje reklamnog ugovora s BH Telecom-om koji je pružio punu pordšku Projektu od samog početka i nada se da je ovo samo početak uspješne dugoročne saradnje.

A, podsjećamo, dan nakon ove press konferencije, u petak 14-og aprila, počinju prvi veliki i masovni radovi na Visočici, i naravno i dalje su svi zainteresirani pozvani da se pridruže i tako i sami doprinesu da bosanske piramide što prije ugledaju svjetlo dana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.