Iran u stanju proizvesti nuklearnu bombu za 16 dana

Iran, koji prkosi zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a da zaustavi svoj nuklearni program, može biti u stanju proizvesti nuklearnu bombu u roku od 16 dana, izjavio je dužnosnik američkog State Departmenta.

“Iran će početi obogaćivanje uranijuma “u industrijskom obujmu” koje uključuje 45.000 centrifuga u pogonu Natanz, navela je novinska agencija Associated Press riječi zamjenika iranske nuklearne agencije Mohammada Saeedija na državnoj televiziji Irana.

 

“Korištenjem tih 50.000 centrifuga oni bi mogli stvoriti dovoljno visoko obogaćenog urana za nuklearno oružje u roku od 16 dana”, izjavio je novinarima u Moskvi Stephen Rademaker, pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i nuklearno neširenje.

Rademaker je reagirao na izjavu iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, koji je izjavio kako je njegova zemlja po prvi put uspjela u obogaćivanju uranijuma u manjem obujmu, koristeći 164 centrifuge. Ta objava prkosi zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a da Iran ugasi svoj nuklearni program ovog mjeseca.

SAD strahuju da Iran razvija nuklearni program kako bi stvorio nuklearno oružje, dok Iran tvrdi kako je njegova namjera isključivo u mirnodopske ciljeve osiguranja energije. Saeedi je izjavio kako će 54.000 centrifuga biti u stanju obogatiti uranijum koji bi osigurao gorivo za nuklearnu elektranu od 1.000 megavati, sličnu onoj koju Rusija dovršava u južnom Iranu.

“To je bila krajnje razočaravajuća objava”, izjavio je Rademaker o Ahmadinejadovoj objavi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.