Nove jedinstvene vojne uniforme!


Svi pripadnici Oružanih snaga BiH uskoro će obući nove, jedinstvene vojne uniforme, koje će se značajno razlikovati od uniforma bivših entitetskih vojska. Nakon razmatranja više prijedloga izabran je dizajn kamuflažne uniforme na kojoj se isprepliću maslinasta, smeđa i crna boja.

Uz pomoć SAD-a u BiH je već dopremljeno 1.000 novih uniformi, kao i materijal za izradu dodatnih 50.000. U Ministarstvu odbrane BiH ističu kako je u pitanju najnoviji dizajn vojnih uniforma, koje su rađene po uzoru na one koje se koriste u američkoj vojsci.

 

Prvih 1000 uniforma napravljeno je u Sjedinjenim Državama. Krojenje ostalih biće u BiH, shodno Zakonu o javnim nabavkama, a potom će biti izdane pripadnicima Oružanih snaga BiH u okviru plana raspodjele. Finansiranje opremanja OS BiH uniformama obavljaće se uz pomoć američke vlade, kaže zamjenica ministra odbrane, Marina Pendeš. Prema njezinim riječima, nove uniforme bi uskoro mogle biti dostavljene jedinicama na terenu. Zajedno sa njima vojnici će dobiti i nove kape, koje su takođe slične onima koje se koriste u američkoj vojsci.

Ministarstvo odbrane BiH čini sve što je u njegovoj moći kako bi pripadnici OS BiH što skorije obukli nove uniforme, a prvih 1.000 očekujemo za nekoliko dana. Kape su klasičnog kroja kačketa, iste boje kao i uniforma, koja je slična uniformi Mornaričkih snaga Sjedinjenih Američkih Država, ističe zamjenica ministra Pendeš.

Nakon završetka procesa nabavke kamuflažnih, odnosno svakodnevnih vojnih uniforma, krenuće se i u izradu svečanih uniforma. Prije toga će biti neophodno definisati njihov izgled, što će se regulisati posebnom odlukom ministra. Izvjesno je kako će se one značajno razlikovati od kamuflažnih, a za očekivati je da budu vrlo slične svečanim uniformama američke vojske.

Istovremeno sa izradom jedinstvenih vojnih uniforma definisan je i izgled generalskih, oficirskih, podoficirskih i vojničkih činova. Preciziran je i izgled oznaka vidova Oružanih snaga BiH, koji bi vrlo brzo trebali biti istaknuti u strukturama OS BiH. Još ranije je definisano da će pripadnici Oružanih snaga BiH na jednom ramenu vojne uniforme nositi grb države BiH, a na drugom oznaku pukovnije kojoj pripadaju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.