Javna rasprava o prijedlogu amandmana na Ustav BiH


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH organizovala je danas u Sarajevu javnu raspravu o Prijedlogu amandmana na Ustav BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Mirsad Čeman je izjavio za FENU kako je cilj rasprave da se čuje najšira javnost – od opšte, akademske, političke itd. o tome šta misle o predloženim amandmanima, da se čuju neki prijedlozi i sugestije koje će možda neki poslanici iskoristiti da ih pretoče u konkretne amandmane. Prema njegovim riječima, za 18. april je zakazana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma koja će se tada izjasniti kao nadležna komisija na bazi svih javnih rasprava koje su bile uključujući i današnju i onoga što će do sjednice komisije od nekoga dobiti kao sugestije.

„Izjasnićemo se o tim amandmanima. Ako bude amandmana na ove amandmane koji su došli od Predsjedništva i o njima ćemo se izjasniti i dostaviti izvještaj Predstavničkom domu“, kazao je Čeman dodajući kako bi, prema sadašnjem planu, Predstavnički dom predložene ustavne amandmane trebao razmatrati na sjednici 24. aprila.

Na pitanje da li su do sada Ustavnopravnoj komisiji već dostavljeni neki amandmani, Čeman je kazao da Komisija do sada ima reagiranje građana, ali u oficijelnoj formi još nema primljenih amandmana.

„Ima onih koje bismo mogli tretirati kao neformalna mišljenja. Komisija će dobiti stenogram s današnje rasprave, ali se može formalno izjašnjavati samo o onim prijedlozima koji budu formalno uvedeni u proceduru kao amandmani na amandmane. Ove druge ocjene i stavove može imati u vidu“, kazao je Čeman.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.