Vlada prihvatila Andanovu ostavku

Vlada prihvatila Andanovu ostavku

BANJA LUKA – Dragomir Andan, direktor policije Republike Srpske, juče je podnio ostavku, koju je Vlada prihvatila, kazao je Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS.

Dodik je istakao da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor Andanovog nasljednika. Do njegovog imenovanja, saopštio je premijer RS, dužnost direktora policije obavljaće načelnik Uprave policije MUP-a RS Nijaz Smajlović.

 

Andan je podnio zahtjev za razrješenje Dodiku i Stanislavu Čađi, ministru unutrašnjih poslova, bez obrazloženja razloga za povlačenje sa funkcije. O razlozima Andanove ostavke nije se izjašnjavao ni Dodik.

Andan je obavljao dužnost direktora od polovine marta 2005. godine. Ni on juče nije želio da komentariše povlačenje sa funkcije.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, Andan se na ovaj korak odlučio nakon što je Karla del Ponte, glavni haški tužilac, zatražila njegovu smjenu. Ona je u petak, preko visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga, poslala pismo Vladi RS u kojem je Andana označila kao čovjeka bliskog “kriminalnim krugovima, sa ličnim odnosima sa optuženim za ratne zločine”. Kako je napisala, ta saznanja Haškog suda potvrđena su i u komandi EUFOR-a.

Prema zakonu, o Andanovom zahtjevu za razrješenje trebalo bi da se odredi Nezavisni odbor za izbor direktora policije. Ilija Lukić, predsjednik Nezavisnog odbora za izbor direktora policije, izjavio je da Odbor nema zvaničnih informacija o Andanovom povlačenju.

Prema njegovim riječima, kad im i zvanično stigne, Odbor će morati da razmotri zahtjev za razrješenje i zavisno od svoje odluke na istoj sjednici pokrene proceduru za raspisivanje javnog konkursa za izbor novog direktora policije. Po zakonu, prijedlog Odbora razmatra Vlada i od nje zavisi konačna odluka.

Odgođena sjednica Direkcije za reformu policije

Sjednica Upravnog odbora Direkcije za reformu policije u BiH, zakazana za juče, odgođena je zbog zahtjeva Haškog tužilaštva za smjenu Dragomira Andana, direktora policije RS, izjavio je Sead Lisak, predsjedavajući odbora.

“Andan je u četvrtak kazao kako mora obaviti niz konsultacija u Banjoj Luci nakon što je primio pismo u kojem Haško tužilaštvo traži da odstupi s ove dužnosti”, objasnio je Lisak.

Andan je, uz podnošenje ostavke na poziciju direktora policije, zatražio da bude razriješen i dužnosti člana Direkcije za reformu policije.

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.