RS za preispitavanje odluka Ustavnog suda BiH


RS će pokrenuti pred Ustavnim sudom BiH zahtjev za preispitavanje posljednje odluke o obilježjima o vog entiteta.
Podsjećajući da je zakonski rok za preispitivanje odluke godinu dana, predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojicic je naglasio:

Cijenimo da postoji pravni osnov za preispitivanje i za ponovno stavljanje ovog predmeta, ili dijela ovog predmeta, pred Ustavni sud BiH. To će biti obaveza Narodne skupštine, odnosno zastupničkog tima Narodne skupštine.”

 

Predsjednik RS, Dragan Čavić najavio je pokretanje procedure za promjenu Ustava ovog entiteta u dijelu nadležnosti Vijeća naroda. Uočljivo je, kaže Čavić, da su aktivnosti Vijeća naroda usmjerene, prije svega, na zaštitu stranačkih, a ne vitalnih nacionalnih interesa:

«Sada imamo čitav niz nenormalnih blokada u Vijeću naroda koje nemaju nikakve veze sa vitalnim nacionalnim interesom. Iz toga proizilazi jasan zaključak da u RS moramo pokrenti ustavnu inicijativu, izvršiti redefiniciju uloge Vijeća naroda onako kako je to rađeno na nivou BiH, a u skladu sa zaključcima Venecijanske komisije.»

U vezi s odnosom prema Haškom tribunalu dijelimo isto mišljenje, rekao je Čavić i naglasio da ovo pitanje mora biti definitivno riješeno. U tom kontekstu najavio je i formiranje multietničkog Savjeta za saradnju sa ovim Sudom:

“Dogovorili smo se da taj Savjet ima multietnički karakter, da u njemu budu i predstavnici drugih konstitutivnih naroda koji obavljaju javne funkcije u RS. Dakle, i potpredsjednici RS i nadležni ministri, da što prije to pitanje skinemo s dnevnog reda. Mi smo svjesni svih mogućih implikacija takvog postupka, ali i potreba RS da zajednički po ovom pitanju djelujemo i dajemo maksimalnu političku podršku organima koji ovo rade.”

Prema riječima entitetskog premijera, Milorada Dodika jučerašnji sastanak je početak nove saradnje tri nivoa vlasti u RS:

“Sve što radimo usmjereno je na očuvanje entiteta i identiteta. I to nije protivno ni evropskim standardima ni evropskim konvencijama. U tome svemu želimo da se svako ko živi u RS dobro osjeća i ka tome ćemo težiti dok radimo ovaj posao.”

Kako je saopšteno, redovni sastanci predsjednika RS, predsjednika Narodne skupštine i premijera o aktuelnim političkim pitanjima u ovom entitetu od sada će biti održavani jednom mjesečno.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.