BiH pristupila evropskoj konvenciji o državljanstvu


Ambasador i stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope u Strasbourgu Borislav Marić potpisao je Evropsku konvenciju o državljanstvu, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Evropska konvencija o državljanstvu definiše principe i pravila koji se odnose na sve aspekte državljanstva. Njeni ciljevi, između ostalih, su olakšavanje sticanja državljanstva i reintegracija u prvobitno državljanstvo, ograničavanje gubljenja državljanstva i onemogućavanje arbitražnog oduzimanja državljanstva. Prilikom potpisivanja ambasador Marić je ujedno predao instrument ratifikacije za Konvenciju za zaštitu osoba, s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka i Dodatni protokol u vezi s nadzornim organima i prekograničnim protokom podataka.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvencije o državljanstvu i predajom instrumenata ratifikacije za druge dvije potvrdila opredjeljenje bh. vlasti za izvršenje svih postprijemnih obaveza preuzetih nakon što je postala članica Vijeća Evrope 2002. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.