Novi izgled entitetskih simbola u BiH


Jedni bi vratili ljiljane, pominju čak i kraljičin lakat, drugi bi smiksali u jednu kašu i dvoglavog orla i ljiljane i šahovnicu, dok treći, opet, vjeruju da je jedini način za “kompromisne” simbole entiteta nacrtati nešto posve novo.

To su samo neki od prijedloga heraldičara i ljudi od struke, koji, baš kao i političari, zavisno od nacije kojoj pripadaju, posve različito gledaju na to kako bi trebalo da izgledaju simboli RS i FBiH, nakon što ih je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Kako će izgledati simboli entiteta u državi, niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može znati, ali prijedlozi su, za sada, jako različiti i nadasve zanimljivi.

Akademik Muhamed Filipović, istoričar po zvanju, najradije bi, recimo, da simboli budu samo bosanski.

“Novi grbovi ne bi trebalo da imaju simbole srpske ili hrvatske državne tradicije, nego bi trebalo da budu autohtono bosanski. Ne postoji nijedan korišteni heraldički znak koji bi mogao biti zajednički i predstavljati sva tri naroda u BiH”, kaže Filipović.

Po njemu, moguće je uzeti samo neki bosanski simbol, poput ljiljana, koji je simbol Marije majke Božje, ili bosanski lakat sa znaka Hrvatinića, ili neki drugi koji bi se mogao naći na pečatima starih porodica koje su živjele u Bosni.

Srpski heraldičar Dragomir Acović, još ljut zbog odluke Ustavnog suda, tvrdi da je, ipak, najvjerovatnije da će se napraviti neko neutralno rješenje, koje ne bi sadržavalo nacionalne simbole tri konstitutivna naroda.

“To je najvjerovatnije, ali ujedno i najgore rješenje. Ono i jeste najvjerovatnije jer je najgore”, rekao je Acović, koji nije pristalica da se, eventualno, na grbovima smiksaju sve tri nacionalne varijante, jer je, kaže, “jasno da podnosioci tužbe ne prihvataju simbole srpskog naroda”.

Istoričar Dubravko Lovrenović cijeni da je jedno od mogućih rješenja da novi grbovi oba entiteta u BiH budu isti i kombinovani od postojećih simbola – aktuelnog grba RS, kao simbola srpskog naroda u cjelosti, grba hrvatskog naroda, koji je trenutno dio grba FBiH, i grba srednjovjekovne Bosne sa šest ljiljana, koji su tokom i neposredno nakon rata u BiH koristili Bošnjaci kao svoj grb.

“To ne bi bio prvi put ili jedinstven slučaj u svijetu da jedna složena država ima grb koncipiran na taj način”, kaže Lovrenović.

Smatra da je alternativa postojećim nacionalnim grbovima neki sasvim novi, potpuno neutralni simbol, ali da je sasvim drugo pitanje kako bi se narodi u BiH poistovijetili s njim.

“Moglo bi to da bude rješenje, poput grba BiH, koje nije plod naše pameti, nego nametnuto rješenje kao rezultat nesposobnosti političke elite da se dogovori”, ističe Lovrenović.

Priča u vezi s entitetskim simbolima pokrenuta je poslije zahtjeva Sulejmana Tihića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, Ustavnom sudu BiH za ocjenu njihove ustavnosti. Ustavni sud je simbole entiteta proglasio neustavnim i ostavio polugodišnji rok parlamentima da zakone iz te oblasti usaglase sa Ustavom, odnosno da iniciraju promjene simbola.

U parlamentu Federacije BiH ne znaju kada će se na dnevnom redu naći izmjene Zakona o grbu i zastavi FBiH i kada bi mogla biti definisana nova rješenja ovih simbola, za čiju promjenu je Ustavni sud BiH dao rok od šest mjeseci.

“Prvo moramo dobiti zvaničnu odluku, nakon objavljivanja u ‘Službenim novinama FBiH’, a onda treba napraviti hodogram poteza na čemu će raditi Ustavna komisija i druga tijela parlamenta”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta FBiH Muhamed Ibrahimović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.