U BiH odzvonilo ljiljanima, šahovnici i ocilima

U BiH odzvonilo ljiljanima, šahovnici i ocilima

USTAVNI sud BiH je odlučio da se u budućnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine neće smjeti isticati nacionalni simboli, koje tri naroda ističu na područjima gdje su u većini.

Znamenja koje ističu tri konstitutivna naroda na područjima gdje obnašaju vlast, odlukom Ustavnog suda smatraju se diskriminacijskima zato što bi svaka etnička skupina trebala uživati ravnopravnost na svim područjima države, naglašeno je u odluci Ustavnog suda.

 

Primjena odluke znači da će Federacija i Republika Srpska morati mijenjati zakone o grbu, zastavi i himni u roku od šest mjeseci.

“Ustavni sud drži da muslimani i Hrvati u Federaciji i Srbi u Republici Srpskoj imaju legitimno pravo očuvati njihovu tradiciju, kulturu i identitet, ali se ista prava trebaju omogućiti i Srbima u Federaciji, kao i muslianima i Hrvatima u Republici Srpskoj”, stoji u odluci suda.

Odluka je uslijedila nakon tužbe predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića, koji je tvrdio da istaknuti nacionalni simboli krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da Srbi ovu odluku smatraju “samo jednim u seriji napada na sve što simbolizira narod i ljude u Republici Srpskoj”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.