Milan Lukić odbacio krivicu prema izmijenjenoj optužnici


Bosanski Srbin Milan Lukić u petak se na dodatnom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Višegradu, u istočnoj Bosni 1992.-94. godine, za koje ga tereti izmijenjena optužnica.

“Nisam kriv”, ponavljao je Lukić nakon što mu je predraspravni sudac Iain Bonomy pročitao svaku od 21 tačke izmijenjene optužnice koja da tereti za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, ubistva, okrutno postupanje i druge nehumane postupke kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, javila je Hina. Lukić (39), bivši policajac koji je tokom rata u BiH vodio srpsku paravojnu formaciju poznatu kao “Bijeli orlovi” i “Osvetnici”, tereti se za dva posebno okrutna zločina u kojima je živo spaljeno ili ustrijeljeno oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca.

Njegova je jedinica 14. i 27. juna 1992., na vrhuncu kampanje progona nesrpskog stanovništva iz Višegrada, u dvije kuće zatvorila žene, djecu i starce, zakovala vrata i prozore i zapalila ih. One koji su uspjeli iskočiti kroz prozore, dočekali su rafalima iz automatskog oružja. U prvom od ta dva incidenta, 14. lipnja u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, među 70 žrtava je bilo 17-ero djece u dobi od dvije do 14 godina.

Lukića se tereti i za strijeljanje najmanje 13 Bošnjaka u Višegradu 1992., te za premlaćivanje i zlostavljanje zatočenika u višegradskoj kasarni Uzamnica od 1992. do 1994. godine.

Uhapšen je u Buenos Airesu 8. augusta 2005., a Argentina ga je Haškom sudu izručila šest mjeseci kasnije, 21. februara ove godine.

Na prvom pojavljivanju 28. februara izjasnio se da nije kriv.

Zajedno s njim, optužen je i njegov rođak Sredoje Lukić, koji se u septembru 2005. predao ICTY-u, te Mitar Vasiljević, čiji je postupak izdvojen i on je 2005. pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog strijeljanja šestorice zarobljenih Bošnjaka 1992.

Sudac Bonomy kazao je kako će od Sekretarijata suda zatražiti da zakaže početak suđenja Lukićima “u najskorijem roku”.

Optuženi se požalio kako mu Sekretarijat ne odobrava izabranog branioca – američkog advokata grčkog podrijetla Michaela Karnavasa – te zajedno s njim zatražio da se sudsko vijeće ukljući u rješavanje tog pitanja.

Kazao je kako je siguran da bi s Karnavasom u timu njegova odbrana bila “adekvatna, fer i korektna” jer je on upoznat s predmetom.

Karnavas, koji u Den Haagu brani bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića i slovi za jednog od najboljih odvjetnika koji su trenutačno angažirani pred ICTY-em, Lukića je kao ‘ad hoc’ branitelj zastupao na dosadašnja dva pojavljvanja pred sudom.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.