Kozarac.ba

Milan Lukić odbacio krivicu prema izmijenjenoj optužnici


Bosanski Srbin Milan Lukić u petak se na dodatnom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Višegradu, u istočnoj Bosni 1992.-94. godine, za koje ga tereti izmijenjena optužnica.

“Nisam kriv”, ponavljao je Lukić nakon što mu je predraspravni sudac Iain Bonomy pročitao svaku od 21 tačke izmijenjene optužnice koja da tereti za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, ubistva, okrutno postupanje i druge nehumane postupke kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, javila je Hina. Lukić (39), bivši policajac koji je tokom rata u BiH vodio srpsku paravojnu formaciju poznatu kao “Bijeli orlovi” i “Osvetnici”, tereti se za dva posebno okrutna zločina u kojima je živo spaljeno ili ustrijeljeno oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca.

Njegova je jedinica 14. i 27. juna 1992., na vrhuncu kampanje progona nesrpskog stanovništva iz Višegrada, u dvije kuće zatvorila žene, djecu i starce, zakovala vrata i prozore i zapalila ih. One koji su uspjeli iskočiti kroz prozore, dočekali su rafalima iz automatskog oružja. U prvom od ta dva incidenta, 14. lipnja u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, među 70 žrtava je bilo 17-ero djece u dobi od dvije do 14 godina.

Lukića se tereti i za strijeljanje najmanje 13 Bošnjaka u Višegradu 1992., te za premlaćivanje i zlostavljanje zatočenika u višegradskoj kasarni Uzamnica od 1992. do 1994. godine.

Uhapšen je u Buenos Airesu 8. augusta 2005., a Argentina ga je Haškom sudu izručila šest mjeseci kasnije, 21. februara ove godine.

Na prvom pojavljivanju 28. februara izjasnio se da nije kriv.

Zajedno s njim, optužen je i njegov rođak Sredoje Lukić, koji se u septembru 2005. predao ICTY-u, te Mitar Vasiljević, čiji je postupak izdvojen i on je 2005. pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog strijeljanja šestorice zarobljenih Bošnjaka 1992.

Sudac Bonomy kazao je kako će od Sekretarijata suda zatražiti da zakaže početak suđenja Lukićima “u najskorijem roku”.

Optuženi se požalio kako mu Sekretarijat ne odobrava izabranog branioca – američkog advokata grčkog podrijetla Michaela Karnavasa – te zajedno s njim zatražio da se sudsko vijeće ukljući u rješavanje tog pitanja.

Kazao je kako je siguran da bi s Karnavasom u timu njegova odbrana bila “adekvatna, fer i korektna” jer je on upoznat s predmetom.

Karnavas, koji u Den Haagu brani bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića i slovi za jednog od najboljih odvjetnika koji su trenutačno angažirani pred ICTY-em, Lukića je kao ‘ad hoc’ branitelj zastupao na dosadašnja dva pojavljvanja pred sudom.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.