Poplavljeno više desetina kuća


U nekoliko gradova u BiH proglašeno je stanje odbrane od poplava zbog izlijevanja rijeka iz korita, a voda je već poplavila desetine kuća, poslovnih objekata i njiva.

Porastu vodostaja rijeka doprinijeli su obilne kiše proteklih dana i naglo topljenje snijega. Iz Centra za osmatranje i uzbunjivanje Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) juče su saopštili da je više desetina stambenih objekata u FBiH  poplavljeno zbog porasta vodostaja rijeka i njihovog izlijevanja.

 

“U naselju Osjek u općini Ilidža došlo je do izlijevanja rijeke Bosne iz njenog korita zbog čega je voda poplavila dvorišta više porodičnih kuća”, kazao je Samir Džihić, načelnik Centra za osmatranje i uzbunjivanje FUZC.

U RS rijeke Jošavka i Vrbanja izlile su se iz korita, poplavile njive i pedesetak domaćinstava oko Čelinca.

Načelnik Civilne zaštite Čelinac Rajko Orašanin proglasio je mobilno stanje i zatražio od svih preduzeća i ustanova da u slučaju potrebe svoju opremu stave na raspolaganje Opštinskom štabu Civilne zaštite.

“Već oko 6.30 časova primijetili smo povećan vodostaj Vrbanje, a nešto kasnije je došlo i do njenog izlijevanja”, rekao je juče Pero Popović, mještanin Česme.

Na mjernoj stanici u centru Banje Luke juče je zabilježen porast vodostaja Vrbasa sa 200 na 360 centimetara, dok je u Delibašinom selu izmjereno 413 cm, što je 113 cm više u odnosu na normalni vodostaj.

U naselju Karanovac došlo je do izlijevanja iz korita Vrbasa i plavljenja jedne kuće i štale, a stanovnici su evakuisani.

Predstavnici Civilne zaštite obišili su tokom dana svo stanovništvo uz obale Vrbasa kako bi ih upozorili na opasnost od poplava i da sklone stvari koje bi mogle biti ugrožene.

Opštinski štab Civilne zaštite Doboj uveo je stanje redovne odbrane od poplava jer je nivo Bosne tokom dana prešao tri metra, saopšteno je iz Štaba Civilne zaštite.

Komunalne službe su uključile četiri pretcrpne stanice kako bi se spriječilo ugrožavanje objekata u samom gradu.

U slivu rijeke Lukavice prijeti opasnost za četiri kuće i ukoliko bude potrebno izvršiće se evakuacija stanara.

Kiša koja bez prestanka pada je u Tuzlanskoj regiji podigla nivo vode u akumulaciji jezera Modrac za dva centimetra, pa su u Civilnoj zaštiti TK najavili moguću evakuaciju stanovništva nizvodno od brane na pomenutom lokalitetu.

“Na području općina Kalesija, Živinice i Lukavica i Gračanica poplavljene su značajne površine poljoprivrednog zemljišta”, kazao je Mesud Tanović, pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Vodostaj  Sane  u prijedorskoj opštini u stalnom je porastu.

Porast svih vodotoka na području opštine Bijeljine izazvao je plavljenje okućnica u naseljima Donja Čađavica, Donji Dragaljevac i Donja Bukovica.

Meteorolozi za danas najavljuju prestanak padavina i zahlađenje, što bi smanjilo opasnost od novih poplava.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.