Prošao rok za izručenje Ratka Mladića


Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Michael Polt ponovio je da je prošao rok za izručenje Ratka Mladića Den Haagu, te dodao da Haški tribunal neće biti ukinut sve dok se svi optuženici ne pojave pred tim sudom. “Naš zahtjev je da Vlada Srbije učestvuje u pronalaženju i izručenju Mladića.

Što se tiče posljednjeg roka, svi rokovi za njegovo izručenje već su prošli. Ne postoji ni martovski, ni aprilski rok, krajnji rok je bio jučer”, kazao je Polt u intervjuu za današnje beogradske “Večernje novosti”. Američki ambasador je naglasio da Haški tribunal ima razlog da postoji dok god na slobodi ima optuženika koji se nisu pojavili pred sudom. “Ne trebamo dozvoliti da to što se jedan optuženik ubio, a drugi umro, zaustavi rad Tribunala. Tako nešto ne bi zaustavilo ni rad sudova u Srbiji, niti rad sudova u Sjedinjenim Državama, pa zašto bi onda zaustavilo taj tribunal”, kazao je Polt.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da su nepovoljne prve reakcije međunarodne zajednice na zahtjeve Beograda za pomjeranje roka izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu, koji je određen za 05. travnja.

Tadić je kazao da Srbija mora ispuniti obaveze prema Tribunalu u Den Haagu, jer zločinci moraju biti u zatvoru, iako je taj sud “nesumnjivo izgubio kredibilitet u posljednjim slučajevima”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.