Miloševićeva sahrana simbolizira i kraj ideje Velike Srbije


Pokop haškog optuženika Slobodana Miloševića podsjeća da je mrtva i vizija "velike Srbije" koja ga je uzdigla na vlast, piše u subotu The New York Times.

"On je mahao zastavom velike Srbije koja bi ujedinila Srbe diljem Jugoslavije koja se raspadala", piše The New York Times, zaključujući kako se to nije ostvarilo jer su područja Hrvatske i BiH na kojima ima dosta Srba već dugo odvojena od vlasti u Beogradu nakon ratova u kojima je poginulo gotovo 250.000 ljudi. The New York Times podsjeća kako vjerovatno do kraja ove godine bivša Jugoslavija ulazi u posljednju fazu raspada i da će se Kosovo i Crna Gora vjerovatno otcijepiti od Srbije.

Navodeći kako u Srbiji nacionalizam dominira političkim životom Times kaže kako pred Srbijom stoji izbor: da prihvati razvoj kroz povezanost s ostatkom Evrope ili da se prepusti gorčini osjećaja poraza.

List ocjenjuje kako su sadašnji, uglavnom prozapadno orijentirani, čelnici Srbije uskratili državni pogreb Miloševiću, ali da su hiljade Srba prošle pored njegova kovčega odajući mu počast. Njegova smrt vratila ih je u prošlost i potaknula obnovu ideje urota protiv srpskog naroda umjesto da krenu naprijed.

Pitanje budućnosti Kosova i odnosa Crne Gore sa Srbijom uvode Srbiju u nesigurna vremena. Ipak, kaže Times, optimisti misle kako će nakon konačnog sređivanja tih pitanja Srbija biti sposobnija uhvatiti se u koštac s reformama koje su njezini susjedi započeli prije 16 godina, prenijela je Hina.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.