8. mart


Međunarodni Dan Žena (International Women's Day) ili Svjetski Dan Žena širom svijeta se slavi danas, 8. marta.

Ideja se rodila 27. avgusta 1910. na internacionalnoj socijalističkoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Inicijativa je pokrenuta od njemačke socijalistice i borca za prava žena Clara-e Zetkin.

Zašto baš 8. mart?

U zavisnosti od izvora, pominje se više povoda zašto baš na 8. mart.

Između ostalog, pominju se demonstracije radnica u St. Petersburgu u vrijeme ruske revolucije 1917. godine, zatim brutalno zaustavljanje demonstracija tekstilnih radnica u New York-u 1857. Godine 1911 žene Njemačke, Danske, Austrije, Å vedske, Å vicarske i SAD-a demonstrirale su za jednakopravnost. Tako da se od 1921. godine 8. mart slavi kao Međunarodni Dan Žena, a dotadašnji “Women's Day” koji se slavio 19. marta preimenovan je u Međunarodni Socijalistički Dan Žena.

U Rusiji i Bjelorusiji 8. mart je državni praznik.

Interesantno je da je ideja za praznik nastala u “kapitalističkoj” Evropi, a da se uglavnom slavi u “socijalističkim” zemljama. U Zapadnoj Evropi većina žena nema pojma sta je 8. mart, ali zato slave 11. maj, Dan mama. Ali sve se svodi na isto – komercijala živa. Taj dan muževi, sinovi i ostali muškobanjasti dijelovi famalija kupuju mamama, ženama, sestrama cvijeće i ostale drangulije, i sutradan opet ostave dignutu ili pomokrenu dasku u WC-u.

Svim ženama možemo pozeljeti samo da im svaki dan bude njihov dan i neka vam je sretan i ovaj iskomercijalizirani socijalistički praznik.

www.kozarac.ba team

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.